#Instagram #Uitvoering

Verduurzamen begint met nulmeten

Lars Boelen. Een blowerdoor in de bestaande bouw levert nuttige inzichten op voor verduurzaming. (Foto: Paul Diersen)

Nulmeten in bestaande bouw, wat is dat en hoe gaat dat in de praktijk? En welke inzichten levert het op voor een goede verduurzamingsaanpak? De redactie van Aannemer houdt hierover op dinsdag 13 april van 12.30 tot 13.30 uur een webinar met Lars Boelen (‘huisfluisteraar’, Paris Proof Plan) en Herman Boerma (Lenferink Vastgoedonderhoud). Inschrijven voor dit webinar kan vanaf nu.

“We zijn bij renovaties bouwkundig gezien te veel gefocust op Rc-waardes en te weinig op infiltratie- en ventilatieverliezen”, stelt Boerma. “Bovendien wordt er te weinig gekeken naar de bestaande onderhoudstoestand van de woning”. De programmamanager duurzaamheid van Lenferink Vastgoedonderhoud bedacht samen met Itho Daalderop het ‘Transformatie Light’-concept.

Kierdichting

De kern van dat concept? Alleen vervangen wat echt nodig is en daarbij rekening houden met de efficiëntie van verduurzamingsmaatregelen. Voor woningen van woningcorporatie Wonion in Terborg is “de meest optimale mix van bouwkundige en installatietechnische maatregelen bedacht”, waarbij kierdichting op basis van een nulmeting veel aandacht kreeg. De corporatie zocht naar een betaalbare en effectieve oplossing om de warmtevraag terug te schroeven van oorspronkelijk 110 kWh/m2 naar maximaal 50 kWh/m2 en het liefst daar net onder.

Paris Proof Plan

Lars Boelen helpt particulieren met het maken van een goed plan om in de toekomst van het aardgas af te gaan. Met Paris Proof Plan richt hij zich op kennis- en leertrajecten van overheden, woningcorporaties en bouwbedrijven, “waarbij we wat we leren bij en van particulieren overdragen”. Hij begint zijn aanpak met een nulmeting, om van daaruit te kijken wat de logische stappen zijn op het gebied van kierdichting, ventilatie, na-isolatie en installaties. Stappen die het wooncomfort verhogen en de woning op termijn klaarmaken voor de switch naar aardgasvrij. En dat begint al bij de kaderdichtingen van de ramen en deuren.

Presentator van het webinar is Paul Diersen, hoofdredacteur van Aannemer.

Inschrijven voor dit webinar.

Als je dit webinar kijkt, weet je onder meer:

 • Wat het nut is van een blowerdoor en een rol schilderstape in de bestaande bouw
 • Waarom die 50 kWh/m2 een getal is om te onthouden
 • Welke maatregelen Lenferink Vastgoedonderhoud nam om op dit getal uit te komen
 • Waar veel kieren zitten en wat bouw- en klusbedrijven daarmee kunnen
 • De rol van het ventilatiesysteem
 • Hoe lek de woning van de presentator van dit webinar is 🙂

Dit webinar is interessant voor: 

 • Aannemers (actief in renovatie en onderhoud)
 • Adviseurs
 • Opdrachtgevers (bijvoorbeeld corporaties)
 • Klusbedrijven
 • (En ja, eigenlijk zelfs iedere particulier die zijn woning wil verduurzamen – bij voorbaat excuses voor eventueel vakjargon)

Maand van de na-isolatie

De redactie van Aannemer houdt dit webinar in het kader van de Maand van de na-isolatie. In de hele maand april extra veel aandacht voor de bouwkundige kant van verduurzaming. Na-isoleren, kierdichting, het verbeteren van glas en niet in de laatste plaats het zorgen voor goede ventilatie. Niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via aannemervak.nl/nieuwsbrief

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.