#Uitvoering

Versoepelde eisen verwijderen asbesthoudende beglazingskit

Aannemers mogen voortaan zelf – in bezit van een speciaal certificaat – asbesthoudende beglazingskit met maximaal vijf procent chrysotiel verwijderen. Dit werk valt niet langer onder risicoklasse 2, maar kan worden ondergebracht in risicoklasse 1 omdat de grenswaarde niet wordt overschreden.

Dat is de uitkomst van jarenlang onderzoek van Aedes, koepelorganisatie voor Nederlandse woningcorporaties, en de glasafdelingen van OnderhoudNL en Bouwend Nederland. De bevoegde commissie SCi-547 heeft het bijbehorende protocol goedgekeurd.

Exit witte pakken

“Goed nieuws voor zowel aannemers als opdrachtgevers”, zegt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL. Gespecialiseerde asbestsaneerders, de ‘witte pakken’, hoeven er bij de geschetste werkzaamheden niet meer aan te pas te komen en dat scheelt tijd en kosten. Een ontwikkeling die corporaties zullen toejuichen, nu zij voor de taak staan het woningenbestand te verduurzamen. Het mineraal chrysotiel is veruit de meest toegepaste vorm van asbest.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Certificaat

Het benodigde certificaat voor het verwijderen van asbesthoudende beglazingskit is te behalen in door Kenniscentrum Glas ontwikkelde trainingen, die OnderhoudNL en Bouwend Nederland gezamenlijk aanbieden. Bij de brancheorganisaties aangesloten bedrijven die in opdracht van woningcorporaties renovatie of schadeherstel uitvoeren, worden in deze sessies van A tot Z bijgepraat over het nieuwe protocol. Het protocol omschrijft stap voor stap de werkmethode. Bij goed gevolg ontvangen deelnemers een persoonscertificaat dat drie jaar geldig is.

De trainingen worden gegeven op verschillende locaties in het land. Inschrijven kan bij Kenniscentrum Glas, OnderhoudNL en Bouwend Nederland. De kosten bedragen 325 euro per deelnemer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.