#Uitvoering

Vervallen zuivelfabriek omgebouwd tot vakantiecomplex

De voormalige Friese zuivelfabriek is omgebouwd tot een complex met vakantieappartementen en een klein museum over de geschiedenis van de fabriek.

De restauratie van de oude zuivelfabriek ‘De Dongeradelen’ in het Friese Morra-Lioessens is klaar. Een halve eeuw had de treurige ruïne aan de Moarsterwei leeg gestaan. Bouwbedrijf Dijkstra en Bouma Technisch Installatiebedrijf sloegen de handen ineen en realiseerden een uniek project met dertien vakantiewoningen én een klein museum. Installateur Lourens Koster vol trots: “Respect voor de engineering en voor de mannen die het hebben gemaakt.”

Vlak bij de Waddenzee, in het pittoreske Morra-Lioessens, was de jarenlange leegstand van de coöperatieve ‘Suvelfabryk De Dongeradelen’ de bewoners een doorn in het oog. Wat moesten ze beginnen met dit cultuurhistorische pand uit 1914? Van het oorspronkelijke gebouw (in Berlage-stijl) was allang niets meer te zien. Begin jaren zeventig had de melkfabriek de deuren definitief moeten sluiten toen de coöperatie ging fuseren met die in Betterwird (bij Dokkum). Productie en werkgelegenheid verdwenen uit het dorp en het verval trad in. Varens en bramenstruiken hadden de oorspronkelijke bedrijfshal en directeurswoning overwoekerd en een deerniswekkende ruïne resteerde. Viel daar nog iets van te maken?

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.