#Uitvoering

Vingersparende zaag in juni op de markt

Still uit de video van de TKS 80. (Beeld: Festool)

Festool heeft een video gepubliceerd van de nieuwe tafelcirkelzaag TKS 80 met SawStop-technologie die vingers heel houdt. De machine komt in de eerste week van juni 2020 op de markt, zo zegt productmanager Danny Huijzer desgevraagd. Vanaf half maart/eind maart organiseert Festool diverse customer events waar de machine wordt getoond.

De SawStop-technologie kreeg veel bekijks toen deze begin dit jaar als prototype werd gepresenteerd op de BouwBeurs. Zodra het zaagblad contact maakt met een vinger schiet deze terug. De vinger loopt slechts een klein schrammetje op. De technologie werkt als volgt: het zaagblad is verbonden met een soort cartridge. Daarin zit een schakelaar die een licht elektrisch signaal van 12V 200 kHz afgeeft aan het zaagblad. Op het moment dat het zaagblad de huid raakt wordt binnen vijf milliseconden het zaagblad vastgegrepen en in het blad getrokken.

Na een ongeluk moeten de cartridge en het zaagblad worden vervangen. Een nieuwe cartridge is in enkele minuten geplaatst en kost 89 euro. “Samen met een zaagblad ben je dan ongeveer 200 euro kwijt, maar je behoudt je vingers”, zegt Huijzer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.