#Uitvoering

Vleermuiskast van EPS voor in de spouwmuur

Frans Kuenen en Wim van den Heuvel van Miecon, nemen de eerste vleermuiskast in ontvangst uit handen van de accountmanager van IsoBouw, Cas-Jan Gadella (rechts).

Miecon en IsoBouw hebben een kast van EPS ontwikkeld voor de opvang van vleermuizen. Deze is in te bouwen in de spouwmuur.

Vleermuizen huizen veelal in de spouwmuur. Miecon, specialist op het gebied van mitigatie (kortweg het nemen van maatregelen bij bouwprojecten om schade aan beschermde soorten planten en dieren te voorkomen), had hiervoor tot dusver een houten opvangkast in het assortiment. In samenwerking met fabrikant IsoBouw is er nu een vleermuiskast in EPS. “De vormvastheid van EPS is groter en het is ongevoeliger voor vocht”, zegt marketing manager Gerard Sleegers.

Foto: Miecon/still uit de video

Volgens de ‘Wet natuurbescherming’ moeten dieren en planten worden beschermd door extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vervangende nestkasten. Miecon en IsoBouw werkten in dit kader al eerder samen bij een andere faunavoorziening: de AVI-nestkast. Dat is een nestkast voor vogels die op aanvraag in dakelementen van IsoBouw wordt aangebracht.

Toegangssteen

De vleermuiskast – afmeting 800 x 1000 mm – wordt ingebouwd in de spouwmuur als onderbreking van de isolatie. Hij biedt plaats aan circa 200 vleermuizen, die zowel horizontaal als ook verticaal kunnen wegkruipen. Uitwerpselen worden automatisch afgevoerd uit de kast door de vorm en door de in- en uitvliegbewegingen van de vleermuizen.

Voor de ingang heeft Miecon speciale toegangsstenen verkrijgbaar die in de buitenmuur worden ingemetseld en toepasbaar zijn bij iedere lagenmaat. Sleegers: “Na het inbouwen zie je niets meer, alleen het gleufje waar de vleermuizen doorheen kunnen.”

De kast is te koop via Miecon.

Bekijk de video over de vleermuiskast

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.