Partnercontent
#Uitvoering

Voor welk type glas ga jij?

Zoals je naar alle waarschijnlijkheid al wel weet zijn er diverse types beglazing waar je uit kunt kiezen. Een goed voorbeeld hiervan is gelaagd glas, wat veiligheidsglas is. Het voorkomt dat het bij een breuk uiteen valt. Bovendien heeft het een inbraakwerende werking. Toch zijn er nog veel meer opties als het gaat om beglazing, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Enkel glas

Enkel glas bestaat uit maar één enkel glasblad. Het heeft hierdoor een hoge U-waarde van maar liefst 5,8 W/m2K. Dit zorgt ervoor dat enkel glas normaal gesproken niet meer geplaatst wordt bij nieuwbouw. In oude woningen vind je het nog wel met enige regelmaat terug, maar enkel glas zal eigenlijk nooit als vervangend glas ingezet worden.

Dubbel glas

Er zal namelijk eerder gekozen worden voor dubbel glas. Dit bestaat uit twee glasbladen. Dit heeft een U-waarde van 2,8 W/m2K. De ruimte tussen de twee glasbladen, wat de spouw wordt genoemd, is gevuld met droge lucht. Hoe dikker deze ruimte is, hoe beter de isolatiewaarde zal zijn. Nieuwbouwwoningen zullen over het algemeen minimaal dubbel glas hebben in Nederland.

Driedubbel glas

Naast enkel glas en dubbel glas kan er ook nog gekozen worden voor driedubbele beglazing. Dit bestaat dus uit drie glasbladen. Het heeft een U-waarde van 0,6 W/m2K, waarmee het dus nog beter is dan dubbel glas. Als je met smallere spouwen werkt dan zal de U-waarde wel een beetje hoger liggen, namelijk tussen de 0,7 en 0,8 W/m2K. Net zoals bij hoogrendementsglas, hierover later meer, is de spouw opgevuld met argon. Ook kan er gekozen worden voor krypton. Een U-waarde van 0,4 W/m2K zal dan haalbaar zijn. Met name in passiefhuizen vind je dit type beglazing.

Hoogrendementsglas

Tegenwoordig ligt de norm voor nieuwbouw op 1,1 W/m2K. Voor driedubbel glas kan daarom gekozen worden, maar ook voor hoogrendementsbeglazing. Dit bestaat uit dubbele beglazing met een transparante, warmte reflecterende metaalcoating. Dit laagje wordt geplaatst op één van de spouw kanten van het glas. Hoogrendementsglas heeft een U-waarde van precies 1,1 W/m2K. Het kan nog beter geïsoleerd worden. Je maakt dan gebruik van een dubbele of zelfs een triple coating. De spouw is bij HR-glas opgevuld met een edelgas, dit kan argon of krypton zijn.

Dit artikel is partnercontent van Glaskoning.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.