#Uitvoering

Warmtepomp binnen: ‘let op geluid’

Een binnenopstelling van een warmtepomp, inclusief de compressor, vergt extra aandacht voor de opstellingsruimte en de akoestische isolatie daarvan. Ervaringsdeskundige Piet Duinkerke van DTI in Scherpenzeel stipte dit aan in het afgelopen week gehouden webinar Ventilatielucht als bron voor de warmtepomp.

Dit webinar, hier terug te kijken, werd door Eisma Bouwmedia gehouden in samenwerking met warmtepompfabrikant Nibe en technische groothandel Rensa.

Warmtepompen zijn er in vele smaken. Op dit moment rukken alternatieven voor de klassieke opstelling met buitenunit op. Dit betekent dat er steeds vaker warmtepompen worden verkocht waarbij de geluidsproducerende delen naar binnen verhuizen. De eisen voor de opstellingsruimte -30 dBa (nieuwbouw) en 40 dBa (renovatie) in aanpalende verblijfsruimten- worden door de fabrikanten wel gehaald, bijvoorbeeld door goede isolatie van het compressordeel.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Akoestische maatregelen

Toch raadt Duinkerke bouwers en installateurs aan op extra maatregelen te onderzoeken en te overwegen. DTI installeert al ruim tien jaar verschillende soorten warmtepompinstallaties. In het voorbeeld dat hij in het webinar ter hande neemt zijn bijvoorbeeld verzwaarde binnenmuren, en akoestische deuren met valdorpels toegepast als extra geluidswering om mogelijke comfortklachten te voorkomen. “Dit moeten uitvoerende partijen niet onderschatten. Het is zaak om vroeg aan tafel te zitten als installateur, om tijdig mogelijke bouwkundige consequenties voor de gekozen installatietechniek te kunnen tackelen.”

Ventilatielucht

DTI installateerde in een voormalig kantoorpand in Zoetermeer een vijftigtal ventilatielucht/water-warmtepompen in appartementen. Deze worden met een ventilatiedebiet van 100 tot 150 kuub/u voorzien van verwarming en tapwater zonder elektrisch element. Het element hoeft enkel bij te springen bij piek en bij thermische desinfectie van het tapwater. Ook de ventilatiekanalen van zo’n installatie moeten volgens Duinkerke, net als bij een balansventilatiesysteem met warmterugwinning goed ontworpen en uitgevoerd worden om geen onnodig geluid te produceren in een woning.

De ventilatielucht/water-warmtepomp, de besproken techniek in het webinar, is een warmtepomptechniek die de ventilatielucht, al dan niet aangevuld met lucht van buiten, aanwendt als bron voor de warmtepomp. Erik Numan van Nibe legt in het webinar uit hoe het systeem technisch werkt, en ontworpen dient te worden. Steven Kok van Rensa geeft aandachtspunten voor ventilatie en afgiftesysteem. Ook worden ontwerp- en monitoringstools besproken.

Bekijk het webinar hier gratis terug.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.