Over het algemeen wordt schimmelvorming niet geassocieerd met een nieuwbouwwoning. Dit komt met name doordat je schimmel vaak tegenkomt op slecht onderhouden en ‘oude’ plekken. Toch is schimmelvorming in nieuwbouwwoningen een veelvoorkomend probleem. Als aannemer kun je hier dan ook veel gezeur van krijgen. Wanneer nieuwe bewoners de woning intrekken en hier overal schimmel tegenkomen, dan kun je als aannemer flink wat klachten verwachten. Gelukkig zijn er tijdens de bouw van de woning tal van dingen die je kunt doen om de schimmelvorming tegen te gaan. Het is belangrijk dat je deze dingen op de juiste manier uitvoert. Dit scheelt je namelijk veel gezeur. In deze blog vertellen we je hier dan ook graag meer over.
Aanhouden van droogtijden
De verschillende processen in het bouwproces vereisen allemaal verschillende droogtijden. Denk hierbij aan de droogtijd van stucwerk, plamuurwerk maar ook voor bijvoorbeeld het storten van beton. Het is belangrijk dat je deze droogtijden altijd aanhoudt. Dit zorgt ervoor dat de materialen goed opdrogen en hiermee minimaliseer je de kans op schimmels in huis aanzienlijk. Doordat er tegenwoordig veel druk staat op de oplevering worden deze droogtijden nogal eens genegeerd. Dit is goed te begrijpen. Je ziet immers geen nadelen omdat je snel door moet en je op dat moment ook geen schimmelvorming zult herkennen. Het is daarnaast verstandig om deze droogtijden te documenteren. Hiermee kun je aantonen dat, mochten de nieuwe bewoners met schimmel gerelateerde klachten bij je aankloppen, het in ieder geval niet jouw fout is geweest.
Ventilatie voor oplevering
Het is belangrijk om de nieuwbouwwoning(en) goed te ventileren voorafgaand aan de oplevering. Deze laatste ventilatie ronde zorgt ervoor dat het laatste beetje vocht dat nog in de woning aanwezig is opgedroogd wordt. Het kan namelijk voorkomen dat de woning schimmelvrij wordt opgeleverd, maar dat er nog wel degelijk vocht in bijvoorbeeld de muren aanwezig is. Dit vocht kan met de tijd leiden tot schimmelvorming en ook dit zullen de kopers van de nieuwbouwwoning niet op prijs stellen.
Dit artikel is partnercontent van Strooming.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.