Partnercontent
#Uitvoering

Wat zijn de meest duurzame vloeren?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel opties als iemand op zoek is naar een nieuwe vloer, wat jij als aannemer natuurlijk ook zult weten. De kans is groot dat je de afgelopen jaren vooral aanvragen voor een gietvloer hebt gehad, aangezien dit type vloer inmiddels alweer een tijdje mateloos populair is. Ook een vloercoating begint steeds geliefder te worden, met name doordat dit een relatief goedkope manier is om de vloer nieuw leven in te blazen. De experts van Coatingvloer kunnen hierbij helpen. Toch wordt je als aannemer mogelijk ook steeds vaker gevraagd naar duurzame vloeropties. Duurzaamheid is inmiddels immers zeer belangrijk voor veel mensen omdat ze beter voor het milieu willen zorgen. Je kunt ze dan aanraden om te kiezen voor één van de onderstaande vloeren. 

Bamboe

Bamboe is goed in het vastleggen van koolstof, alhoewel het ook een aanzienlijke hoeveelheid koolstof en energie vereist om te transporteren en te produceren. Terwijl bamboe de laatste jaren de lieveling van de duurzame bouwbeweging is geworden, is de situatie ingewikkelder dan vaak wordt beweerd. Bamboe wordt namelijk erkend door verschillende kenmerken, met name zijn ongelooflijke neiging om te groeien. Van sommige soorten is bijvoorbeeld bekend dat ze binnen 24 uur maar liefst 90 centimeter kunnen groeien. Om deze reden heeft bamboe het vermogen om koolstof in een uitzonderlijk hoog tempo vast te leggen, veel hoger dan kan bij bomen. Volgens verschillende onderzoeken is het zelfs bekend dat bamboe 122 tot en met 286 ton koolstof per hectare per jaar vastlegt, afhankelijk van de leeftijd en de soort van de bamboe. Dit maakt bamboe dus van nature een milieuvriendelijke vloeroptie.

Kurk

Hoewel kurk technisch gebonden is aan onbehandeld hout, is het helaas niet zo duurzaam of vrij van giftigheid als hout. Dit komt door de bindmiddelen die worden gebruikt om kurk een stabiel vloermateriaal te maken. De anti-allergene/antimicrobiële eigenschappen, de brandvertragende eigenschappen, de thermische en akoestische isolatie van kurk en het uiterst duurzame oogst- en productieproces maken kurk echter een zeer nauwe concurrent van hardhout. Het productieproces van kurk genereert bijna geen afval en heeft een zeer kleine ecologische voetafdruk. Er is ook enige discussie geweest dat overmatig gebruik van kurk schadelijk is voor het milieu, maar dit is een mythe gebleken. Tijdens het productieproces wordt alleen de schors geoogst om kurk op te halen, terwijl de bomen blijven bloeien en de schors om de negen jaar wordt aangevuld. In Europa wordt ondertussen al veel kurk geproduceerd, dus dit is zeker een goede duurzame vloeroptie.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Onbehandeld hardhout

Virgin hout, ook wel onbehandeld hardhout genoemd, kan ook gebruikt worden om een duurzame vloer te creëren. Desondanks kan het wel sterk variëren in duurzaamheid. Er zijn verschillende gangbare praktijken die de duurzaamheid van dit materiaal drastisch kunnen verminderen, waaronder de volgende: hout geoogst uit tropische bossen, genetisch gemanipuleerde monocultuurboomkwekerijen, hout behandeld met pesticiden, vloeren afgewerkt met oplossingen die hoge gehalten bevatten van VOS en het gebruik van formaldehyde en/of oplosmiddelen in het productie- en/of installatieproces. Het is belangrijk om rekening te houden met deze mogelijke nadelen wanneer men kiest voor onbehandeld hardhout als vloeroptie. Desondanks zijn er principes aanwezig om ervoor te zorgen dat bosbeheer verantwoordelijk, efficiënt en respectvol is voor inheemse gemeenschappen en arbeiders, en om te verifiëren dat deze praktijken in de loop van de tijd worden gehandhaafd. 

Beton

Beton is tevens een goede optie als je klant een duurzame vloer wilt laten leggen in huis. Dit komt doordat het voor een onbepaalde tijd meegaat, terwijl het ook niet giftig is. Wel is het slechter dan bamboe, kurk en onbehandeld hardhout vanwege het fabricageproces met een enorme koolstofvoetafdruk dat zeer energie-intensief is. Beton kan desondanks wel worden gemaakt met afvalbijproducten van energiecentrales, staalfabrieken en soortgelijke productiefaciliteiten met kalksteen als primaire grondstof. Dit is één van de meest voorkomende mineralen op aarde. Er is echter een grote hoeveelheid warmte nodig om beton te vervaardigen, wat koolstofdioxide produceert en resulteert in een hoge CO2-voetafdruk. Beton is overigens een anti-allergeen omdat het de groei van giftige schimmels, een veelvoorkomende bron van allergieën, infecties en andere gezondheidsproblemen, niet ondersteunt. Ook kan het goed samenwerken met vloerverwarming, terwijl beton bovendien biologisch afbreekbaar is. Bovendien kan het goed ingezet worden als ondervloer, al hoeft dit niet beslist. 

Dit artikel is partnercontent van Coatingvloer.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.