#Uitvoering

Waterkerend manchet bij inbouwen dakraam

Training bij Dakvenstermeesters (Foto: Dakvenstermeesters)

Het plaatsen van een dakraam, dakkapel of dakserre brengt de nodige vakkennis en wettelijke verplichtingen met zich mee, stelt Dakvenstermeesters, dat hierover voorschriften publiceert in aanloop naar de invoering van de Wkb. Te beginnen met: het waterkerend manchet.

Het waterkerend manchet houdt vocht weg van het de aansluiting zodat er geen vocht in de constructie kan dringen, zo legt Haico Krijnen van Dakvenstermeesters uit. “Onder een gootstuk – gemaakt van aluminium of een vergelijkbare legering – staat iedere dag condens. Dat loopt zonder waterkerend manchet druppelsgewijs iedere keer in de constructie. Bij een foliedak uit de fabriek dat goed is aangesloten, loopt dat vocht via het doek weg. Dan is dat in feite het waterkerend manchet. Maar op alle harde platen en dergelijke, loopt dat vocht in de constructie.”

Richtlijnen voor timmerman

Dakvenstermeesters traint monteurs van dakramen, dakkapellen en dakserres zodat zij producten volgens de regels van de kunst inbouwen. Samen met SKH, de bond van timmerfabrikanten (NBvT), de VLOK en producenten zijn hiervoor richtlijnen opgesteld in de Beoordelingsgrondslag BGS 009. Geschreven voor de doelgroep. “Beoordelingsrichtlijnen en uitvoeringsrichtlijnen bevatten meestal moeilijke teksten. Die gaat de gemiddelde timmerman niet doornemen. De BGS is geschreven vanuit oog van de timmerman.”

Voorschriften waterkerend manchet

Uit de Beoordelingsgrondslag BGS 009 zijn nu voor iedereen te downloaden voorschriften opgesteld. Die kunnen timmermannen zich ter harte nemen, want het waterkerend manchet wordt lang niet altijd gebruikt bij het inbouwen, zegt Krijnen. “De gemiddelde timmerman weet dat er gootstukken om een dakraam heen moeten, maar laten het manchet veelal links liggen omdat het alleen maar lastig is. Ze kennen de toegevoegde waarde niet.”

De meeste fabrikanten hebben een bijpassend waterkerend manchet bij hun dakramen. Velux stopt het sinds kort standaard in de doos. “Zij stellen het al jaren verplicht in hun garantievoorwaarden, maar verkopen het nu standaard mee. Dat is een mooie stap, maar belangrijk is nu dat de monteur ook weet dat hij het moet gebruiken en toepast.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.