#Uitvoering

Wkb-checklist ventilatie houvast voor installateur

Balansventilatietoestel van Brink Climate Systems (Foto: Paul Diersen/Aannemer)

“Een houvast voor de installateur om in te spelen op de Wet Kwaliteitsborging in de bouw.” Zo kenschetst Brink Climate Systems de door haar ontwikkelde Wkb-checklist voor een correcte installatie van haar balansventilatiesystemen. “Bovendien kunnen ze met deze checklist ervaring opdoen met deze nieuwe manier van werken”, zegt Jelmer de Jong, consultant van het kenniscentrum ventilatie bij Brink Climate Systems.

De Wkb-checklist voor het zogeheten ventilatiesysteem D (ofwel balansventilatie) staat op het platform Wkb-checklist.nl. De leverancier van klimaatsystemen heeft voor haar balansventilatieproducten de belangrijkste controle- en aandachtspunten omschreven in elke fase van het bouwproces. Zodoende wil Brink ervoor zorgen dat de aannemers, installateurs en de monteurs de gewenste kwaliteit kunnen leveren.

De checklist van Brink Climate Systems valt uiteen in vijf paragrafen: werkvoorbereiding, controlepunten ten aanzien van energiezuinigheid, uitvoering, controle of het werk deugdelijk is uitgevoerd en informatievoorziening naar de gebruiker(s) voor het beheer. Allerlei data moet in een projectdossier worden vastgelegd.

Afstemming met aannemer

Een voorbeeld daarvan is dat er aantoonbaar voldoende ruimte moet worden aangehouden tussen de toevoer van ventilatielucht en de ontspanningsleiding van de riolering om stankoverlast te voorkomen. “Wat ook vaak vergeten wordt is de afstemming met de aannemer over de plaats van de muurdoorvoer bij toepassing van een afzuigkap met een eigen afvoer naar buiten. Deze afvoerlucht mag namelijk niet via het centrale systeem de woning weer inkomen”, legt De Jong uit.

Die afstemming tussen installateur en aannemer is ook noodzakelijk voor de doorstroming van de ventilatielucht tussen de ruimten. “Als de aannemer bijvoorbeeld onvoldoende spleetruimte onder de deuren aanhoudt, zal het ventilatiesysteem met een automatische regeling onnodig optoeren, met extra geluid tot gevolg”, aldus De Jong.

Brink Climate Systems heeft afspraken gemaakt met een aantal installateurs om de wkb-checklist in de praktijk te hanteren. Na enkele maanden wordt de pilot geëvalueerd en mogelijk bepalingen gewijzigd of aangescherpt. “Momenteel zijn installateurs nog beperkt actief bezig met de Wkb, maar het begint wel steeds meer te leven. Het is zo 1 juli 2022”, aldus De Jong. Op die datum wordt stapsgewijs de Wkb ingevoerd.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.