#Uitvoering

Wkb-checklist voor spouwverankering

Spouwanker (Foto: Gebr. Bodegraven)

Gebr. Bodegraven komt in navolging van andere fabrikanten met Wkb-checklisten. De eerste gaat over spouwmuurverankering en verschijnt nog deze maand online, verwacht projectleider Arjan van Termeij. Die voor kozijnmontage en elementmontage volgen op een later moment.

Gebr. Bodegraven is leverancier van meer dan 3000 verbindingsproducten voor de bouw. Op het vlak van informatievoorziening – CE-markeringen, DoP-verklaringen, montagerichtlijnen, rekentools – heeft de fabrikant het prima voor elkaar. “Wat we daarin doen, is voor de Wkb in principe voldoende”, zegt Van Termeij.

Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 18 oktober.
Claim hier je plek!

De fabrikant zag echter checklisten in de markt verschijnen waarin niet de juiste vragen worden gesteld of waarin soms verouderde gegevens staan. “Te summier om een goede check te kunnen doen op je spouwmuurconstructie. Daarom waren wij van mening dat we beter zelf een checklist konden opstellen die als handvat kan dienen voor de verwerker. Dit hebben we opgepakt samen met het MADE Center, waarin we participant zijn.”

Een tweede aanleiding is het platform Wkb-checklist dat fabrikant Ubbink heeft opgezet en waar diverse leveranciers van bouw- en installatiematerialen al soortgelijke lijsten hebben gepubliceerd. “We zijn nu zover dat onze lijsten richting de kwaliteitsborger zijn voor een toets.”

Tekst gaat verder onder de foto

(Foto: Gebr. Bodegraven)

Van Termeij verwacht de eerste – over spouwverankering – nog deze maand online. Daarin staan vragen die zijn afgeleid van de normen, maar ook gaan over goed en deugdelijk werk. Of er RVS 316 o.g. spouwankers zijn toegepast. Of er is gerekend aan de windlasten. Of de spouwankers licht afwaterend zijn geplaatst en met de juiste inlegdiepte. “De NEN-EN 845 is daarbij de kapstok. Het is dus een deel regelgeving en een deel goed en deugdelijk werk. Zo hebben we de lijst opgezet.”

Kozijnmontage

Ook voor de onderwerpen kozijnmontage en elementmontage (gevelvullende houtskeletbouwelementen) wordt gewerkt aan een checklist.

Onder andere met het oog op de Wkb ontwikkelde Gebr. Bodegraven eerder al een rekenprogramma waarmee aannemers projectspecifiek de juiste kozijnverbinding kunnen bepalen. Deze tool is eenvoudig via de website van de fabrikant te benaderen.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.