#Uitvoering

Wootex als alternatief voor hout

Vive Innovation uit Leiden heeft Wootex geïntroduceerd. Een alternatief voor hout en kunststof, volledig gemaakt van textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding (50%) en lagedichtheidspolyetheen uit plastic zakken (50%).

In plaats van dit textiel en plastic afval te verbranden, recyclet Vive Innovation het tot Wootex. Daarmee wordt op termijn een CO2-uitstoot van ongeveer 3,5 miljoen kilogram CO2 per maand voorkomen. Volgens de initiatiefnemers is Wootex ook duurzaam in de andere betekenis van het woord: het gaat minstens vier keer langer mee dan hout in een buitentoepassing, zonder dat een beschermlaag als verf of beits nodig is.

Andere voordelen

Vive Innovation stelt dat het materiaal weerbestendiger is dan hout. Het verkleurt nauwelijks door uv-straling en rot niet, omdat het bijna geen vocht opneemt (0,5% vochtopname). Ook kent Wootex geen houtnerven waardoor het eenvoudig te verwerken is. Bij het zagen hoeft immers geen rekening te worden gehouden met de splijtrichting.

De initiatiefnemers noemen een levensduur van minimaal 50 jaar en bij eventuele vervanging kan het materiaal volledig worden hergebruikt. Wootex zou ook een sterker (tot 40%) en duurzaam alternatief zijn voor kunststof. Onderzoek naar de mechanische eigenschappen door de onafhankelijke certificeringsinstantie Kiwa rapporteert onder meer een buigsterkte van 8 tot 18 MPa, een treksterkte van 2 tot 9 MPa en een buigmodus van 600 tot 1150 MPa.

De eerste Wootex-producten zijn inmiddels verkrijgbaar. Onder andere in de vorm van ‘houten’ balken, planken en palen.

1 reactie op “Wootex als alternatief voor hout

  1. Interesse als balkon bedekking.
    Gaarne meer info over verkrijgbaarheid en maten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.