#Uitvoering

Wtw zonder toevoerkanalen

Verse lucht wordt bijgemegd over binnendeuren (Beeld: Brink Climate Systems)

Brink Climate Systems presenteert op de Vakbeurs Energie een wtw-ventilatieconcept zonder toevoerkanalen. Verse lucht wordt via de centrale hal of trapgat toegevoerd. Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een zogeheten Indoor Mixfan geplaatst, die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimte uitgewisseld wordt met die in de hal. “Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is”, schrijft Adriaan Cramer van Brink Climate Systems.

Bestaande bouw

Het ventilatieconcept is geschikt voor bestaande woningen, die zo zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen worden voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. Het aanleggen van toevoerkanalen, met veel hak- en breekwerk, is niet meer nodig. De Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw, omdat het vloeren minder complex maakt. 

Nu zijn woningen die de energie uit afgezogen lucht willen hergebruiken, maar geen kanalen kunnen of willen herbergen, nog veroordeeld tot het toepassen van een decentrale wtw-installatie. Dan wordt per ruimte buitenlucht aan en afgezogen.

In de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard – waar Brink Climate Systems bij betrokken is – is dit ventilatieconcept reeds toegepast. Het ventilatieconcept was onder de noemer tevens finalist van de 100% Gezonde Woning challenge van woningcorporatie Mitros. Daar was Brink partner in het consortium BBRIT+1.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.