Partnercontent
#Uitvoering

Zo werk je veilig met een afkortzaag

De afkortzaag is een echte allrounder. Met het cirkelvormige blad kun je namelijk gemakkelijk allerhande materialen inkorten en in verstek zagen. Hout, kunststof en metaal, de afkortzaag zaagt het allemaal. Mits je natuurlijk het juiste zaagblad gebruikt en de benodigde voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Want jaarlijks gebeuren er nog steeds een hoop ongelukken door onveilig gebruik van (professioneel) gereedschap.

De gevaren van een afkortzaag

Bij het gebruik van een afkortzaag komt het gevaar van verschillende kanten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in je vingers zaagt omdat je deze te dicht bij het zaagblad houdt.

Maar ook gehoorbeschadiging of een oogbeschadiging ligt op de loer. Veilig werken is dan ook een must als je met dit type zaag aan de slag gaat. Dat begint met een juiste voorbereiding en met het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Een aantal gerenommeerde merken hebben op de afkortzaag inmiddels ook een beveiliging ingebouwd zodat de zaag direct stopt als een vinger tegen het zaagblad komt.

Gehoorbescherming

Een afkortzaag maakt lawaai. Dit komt onder andere omdat de zaag wordt aangedreven door een krachtige motor. Maar daarnaast maakt ook het zagen van materiaal vaak veel geluid. Over het algemeen geldt dat hoe harder het materiaal is, hoe meer geluid er geproduceerd zal worden. Hoewel je niet gelijk doof zult worden als je een zaagsnede maakt zonder gehoorbescherming, kan langdurig gebruik van een afkortzaag tot gehoorbeschadiging leiden. Bovendien is lawaai een storende factor die afleidt, dus is het aan te raden om ten alle tijde gehoorbescherming te dragen.

Veiligheidsbril

Naast gehoorbescherming, is ook een veiligheidsbril een aanrader. Doordat het zaagblad met veel snelheid en kracht in het materiaal verdwijnt, kunnen splinters en/of vonken in het rond geslingerd worden. Je wilt natuurlijk niet dat deze in je ogen verdwijnen en daar beschermt een veiligheidsbril je tegen. Zo kun je op ieder moment goed (blijven) zien wat je aan het doen bent. Daarnaast is het verstandig om een stofafzuiging aan te sluiten op de afkortzaag. Hierdoor heb je minder last van stof tijdens het zagen en worden splinters ook weggezogen.

Het te zagen materiaal

Tot slot is ook het te zagen materiaal een punt van aandacht. Zorg dat je een zaagblad hebt dat geschikt is voor het materiaal dat je gaat zagen, omdat het zaagblad anders bijvoorbeeld vast kan lopen. Daarnaast is het verstandig om het materiaal goed vast te klemmen, zodat het niet verschuift tijdens het zagen. Tot slot is het niet verstandig om korte materialen van minder dan circa 20 centimeter te zagen. Deze korte materialen zijn namelijk minder goed vast te houden, waardoor de kans bestaat dat ze wegschieten of dat je vingers hierdoor te dicht in de buurt van het zaagblad kunnen komen.

Dit artikel is partnercontent van Toolmax.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.