#Uitvoering

Zwaar werk trotseren met accu-gereedschap

Een haakse slijper op XGT-accu blijft beter op toeren, waardoor deze sneller snijdt.

Makita zet nieuwe stappen richting een snoerloze bouwplaats. Met XGT: een 40 Volt Max platform, dat zich concentreert rondom een compleet nieuw ontworpen accu. Bedoeld voor werkzaamheden waarbij veel kracht nodig is.

Makita heeft al een CXT-platform met een 12 Volt Max accu voor lichtere toepassingen. En ook met het LXT-platform, gebaseerd op een 18 Volt accu, kun je voor veel klussen prima vooruit. Wie het echt zware werk wil trotseren, kon bij Makita alleen maar uit de voeten met gesnoerde machines. Tot voor kort dan. Want tegemoetkomend aan de vraag naar zwaardere accu-machines met dito voeding heeft de gereedschapsproducent het XGT-platform ontwikkeld. Met een 40 Volt Max accu aan het hoofd.

Meer output

“Door de spanning (Volt) te verhogen, neemt de output toe”, legt Koen Maas, technisch product manager Powertools bij Makita, uit. “Met meer output wordt een boorschroefmachine sterker, blijft een haakse slijper beter op toeren waardoor deze sneller snijdt en combineert een cirkelzaag kracht met snelheid zodat deze ook door dikker hout snel zaagt. Het zorgt ervoor dat je zwaardere klussen op accu kunt uitvoeren.”

Minder warmte

Bovendien geldt: hoe meer elektrische spanning, hoe minder warmteontwikkeling. “Een machine met een hogere spanning heeft bij eenzelfde bewerking minder stroom (Ampère) nodig. Daardoor ontstaat minder warmte in de elektronica en accu. Je kunt een machine en accu met een hoger vermogen langer intensief gebruiken.” Koren op de molen van degene die meters wil maken.

Investeren

Toegegeven, er is een nadeel. Wie voor XGT kiest en ook LXT-onderdelen gebruikt, zal toch moeten investeren in nieuwe accu’s, laders en machines. Die zijn onderling namelijk niet uitwisselbaar. Maas: “XGT-accu’s zijn gemaakt om in een continue stroomontwikkeling te voorzien. Er is non-stop communicatie tussen accu en machine. Ze kunnen tegen zwaardere belasting. De lader speelt daar vanzelfsprekend op in. De machines hebben weer een andere, zwaardere motor. Gecombineerd levert dat betere prestaties op. Een bewuste keuze dus.”

Accu’s

Makita heeft twee accu’s aan het XGT-platform verbonden. Beiden 40 Volt Max Li-ion, maar met een wisselende tankinhoud. Zo meet die van de BL 4025 accu 2,5 Ah, is het gewicht 0.71 kg en is de laadtijd 28 minuten. De BL 4040 accu doet er 45 minuten over, weegt een kilogram en heeft een tankinhoud van 4,0 Ah. Ze zijn opgewassen tegen zware omgevingsomstandigheden; absorberen schokken en weerstaan water en stof.

Toekomstbestendig

Waar nu al zeventien machines met het XGT-label verkrijgbaar zijn – een cirkelzaag is de meest recente aanwinst – wordt het nieuwe platform de komende jaren nog verder uitgerold. “De bedoeling is om eind 2021 honderd verschillende machines te hebben draaien. Voor de bouw, de industrie, de groenvoorziening en de schoonmaak. Met de kanttekening dat het coronavirus de productie niet te veel moet verstoren. XGT wordt dus een volwaardig platform. Kies je ervoor, dan maak je een toekomstbestendige keuze.”

Dat betekent overigens niet dat de andere platforms hebben afgedaan, benadrukt Maas. “We gaan zeker door met het verder ontwikkelen van CXT en LXT, die net zo goed in een behoefte voorzien.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.