#Bouwsector

Veel meer bouwwerken technisch vergunningsvrij

(Foto: Shutterstock)

Met ingang van de Omgevingswet worden veel bouwwerken waar nu nog een volledige vergunning voor nodig is technisch vergunningsvrij. Dat geldt voor 45 tot 50% van de bouwwerken, becijferde Wico Ankersmit die er onderzoek naar deed bij gemeenten.

Alles vastleggen, meer bureaucratie. Als het over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat, is dit een veelgehoord gevolg. Over hoeveel je moet vastleggen als aannemer en wat precies, daar wordt volop mee geoefend in proefprojecten. Het gaat er in elk geval om dat de kwaliteitsborger op basis van het geleverde bewijs het ‘gerechtvaardigd vertrouwen’ krijgt dat het bouwwerk voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (zoals de opvolger van het Bouwbesluit heet). Maar hoe je het wendt of keert: er moet meer worden vastgelegd dan nu het geval is.

Tegenover die administratieve lastenverzwaring staat iets dat als een verlichting is te zien. Door het gelijktijdig ingaan van de Omgevingswet – gepland per 1 januari 2023 – worden juist veel eenvoudige en vaak kleine bouwwerken technisch vergunningsvrij. Dat komt door ‘de knip’ in de Omgevingsvergunning.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.