#Bedrijfsvoering

Bouwbedrijf Balemans en de Wkb

Jaco Balemans in de werkplaats van zijn bouwbedrijf in Breda (Foto: Peter Roek)

Proefprojecten, automatisering, een eigen app… Hoe bereiden bouwbedrijven zich voor op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die volgens planning per 1 januari 2023 ingaat? “Wat ik van het proefproject heb opgestoken is dat ik het graag goed wil inregelen, het goed wil organiseren en wellicht ook goed automatiseren”, zegt Jaco Balemans, directeur van Bouwbedrijf Balemans in Breda.

Dit is deel 1 van een tweeluik. Volgende week lees je over de eigen app die Bouwbedrijf A. Huurdeman ontwikkelt met het oog op de Wkb.

“Een jaar geleden zijn we actief aan de slag gegaan met de Wkb en hebben toen de keus gemaakt om een proefproject te starten. We hadden op dat moment een vergunningsplichtig bouwwerk aangenomen: een nokverhoging. De vergunningsprocedure was achter de rug en de opdrachtgever had al leges betaald. Van legeskorting was dus geen sprake, maar wij hebben geaccepteerd dat we een kwaliteitsborger gingen betalen om dit proefproject te begeleiden.”

‘Voorkomen dat we administrateur worden’

Jaco Balemans

“Het is overigens zo dat de Wkb in eerste instantie voor een groot gedeelte aan ons voorbijgaat, omdat we vooral een renovatie- en restauratiebedrijf zijn. Alleen ben ik niet iemand die dingen op het laatste moment wil inregelen. Je kunt volgens mij beter kijken naar de manier waarop de Wkb onderdeel gaat uitmaken van je bedrijf.”

“In 2020 zijn we overgestapt naar een nieuw administratief pakket met daaraan bouwsoftware gekoppeld. Dat zorgt ervoor dat onze vaklieden nu allemaal een iPad hebben met daarop alle benodigde informatie beschikbaar. Met de diverse modules die in de software zitten, kunnen we straks ook vastleggen wat voor de Wkb belangrijk is.”

 “Wat ik van het proefproject heb opgestoken is dat ik het graag goed wil inregelen, het goed wil organiseren en wellicht ook goed automatiseren. Dit alles om te voorkomen dat we administrateur worden, zoals bijvoorbeeld in het bankwezen is gebeurd. Het gaat daar alleen nog over regeltjes en naleven van regeltjes. Dat neemt de lol weg van iemand die in het bankwezen zit. Ons doel is dat dit bij ons niet gebeurt. Dat we het met automatisering de boel zodanig op orde hebben, dat wij ons bezig kunnen houden met wat we leuk vinden: bouwen.”

Webinar ‘Kleine bouwwerken en de Wkb’
Aannemer ging voor het webinar ‘Kleine bouwwerken en de Wkb’ op bezoek bij Bouwbedrijf Balemans. Meer over het proefproject zie je in dit webinar waarvoor je je kunt inschrijven.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.