#Bouwplaats

Eenduidige communicatie voor iedereen op de bouw

Doet een ieder zijn eigen ding op de bouwplaats? Nee, we doen samen alles. Dat geldt ook voor veiligheid. Dat gaat niet alleen over je eigen mensen, maar heeft betrekking op iedereen die op de bouwplaats functioneert. En goed functioneren wat betreft veiligheid begint met communicatie. Op een eenduidige manier. Nieuwe ontwikkelingen als de Generieke Poortinstructie (GPI) en Bouwspraak helpen hierbij.

Met ons eigen personeel zijn we al continu bezig met veiligheid. Maar wie werken er op de bouw? Als ik kijk naar mijn bedrijf, komt het voor dat er soms 15 man aan het werk is, waarvan maar een of twee man eigen personeel. Nou hebben wij hebben geen buitenlandse werknemers, maar onze onderaannemers wel. Vlechters, afbouwers, schilders – dat zijn vaak buitenlandse werknemers. Duits is niet zelden de voertaal op de bouwplaats. Zeker, alle onderaannemers moeten beschikken over VCA, maar in hoeverre ze daarmee bezig zijn, daar heb ik geen gevoel bij. Het is allemaal papierwerk. Veiligheid moet meer naar de bouwplaats toe en we moeten onderaannemers daar meer in betrekken.

De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft eind vorig jaar het initiatief genomen voor de Generieke Poortinstructie. En sinds 1 april stellen de grote bouwbedrijven deze GPI verplicht. Dat is erg goed voor de eenduidigheid. De GPI geldt ook voor toeleveranciers, uitzendkrachten, zzp’ers – iedereen die de bouwplaats op wil. Iedereen doet hetzelfde examen en kan op verschillende bouwplaatsen werken. 

Nationale Schildersvakprijs 2020

Een andere mooie ontwikkeling is Bouwspraak: dit zijn veiligheidsgebaren die voor betere en eenduidige communicatie moet zorgen. Deze veiligheidsgebaren worden begeleid met pictogrammen en animaties. Alle tekst rondom Bouwspraak is beschikbaar in verschillende talen die op Nederlandse bouwplaatsen gesproken worden: Nederlands, Engels, Duits, Poos, Bulgaars, Hongaars en Roemeens. Het is belangrijk dat iedereen die op een bouwplaats werkt deze informatie tot zich kan nemen in zijn eigen taal. De gevareninstructies zijn voor iedereen hetzelfde, maar als je niet weet wat ze betekenen, bereiken we er niets mee.

Op een vergelijkbare manier als nu met de GPI gebeurt, zou ook iedereen die een bouwplaats op wil – van groot tot klein – kennis moeten nemen van deze beelden. Want dan weet je hoe te reageren als iemand een veiligheidsgebaar maakt. Het is belangrijk dat wij dit als aannemers breed uitdragen. Wij moeten onze uitvoerders er op wijzen en zij de voormannen van onze onderaannemers.

Tot slot: een onderaannemer die wanden plaatst op onze bouwplaats, moet ook een werkplekinspectie kunnen houden. Dat is onderdeel van de VCA. Maar wat gebeurt er in de praktijk vaak wanneer die voorman met zijn formulier op de bouw komt? Dan komt de uitvoerder vragen waar hij mee bezig is. “Een werkplekinspectie? Joh, dat doen wij al. Ga aan het werk.”

Kortom: de onderaannemer krijgt geen kans om voor zijn eigen disciplines een werkplekinspectie te doen, omdat onze uitvoerder dat lastig vindt. Maar die moet daarin wel terug kunnen komen met vragen hieromtrent. Die openheid moeten we creëren en zijn we aan het zoeken.

Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.