#Gevels #Ramen, deuren en kozijnen

Nieuwe LCA-regels scheppen duidelijkheid voor gevelelementen

Voor Nederlandse fabrikanten van kozijn-, raam- en gevelelementen gelden sinds dit jaar aanvullende regels voor het opstellen van een levenscyclusanalyse (LCA) van hun product. Uitgangspunt daarbij is om aansluiting te krijgen bij Europese normering op dit gebied. Op initiatief van vijf nationale brancheverenigingen in de gevel(elementen)bouw zijn Nederlandse aanvullingen op de Europese zogeheten Product Category Rules (PCR) gemaakt.

Circulaire Geveleconomie is een samenwerkingsverband van de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland vakgroep Glas en de Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). De organisatie vindt dat er in Europa en Nederland een gelijk speelveld moet zijn bij het opstellen van LCA’s van kozijn-, raam- en gevelelementen. “De Europese Product Category Rules gaan uit van complete producten, terwijl in de Nederlandse Milieu Database deelproducten worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld een deurblad of een kozijn in plaats van een hele deurset of een geheel raamkozijn”, legt directeur Monique Fledderman van Circulaire Geveleconomie uit.

Veel vragen in de markt

Volgens Fledderman geeft de Nederlandse aanvulling op de Europese normering (NEN-EN 17213:2020) de leveranciers een duiding hoe de LCA voor de specifieke Nederlandse situatie kan worden uitgevoerd in relatie tot de Nationale Milieu Database. “Daarover leefden in de markt veel vragen. We hopen dat met deze aanvullende regels het voor bedrijven duidelijker is welke uitgangspunten gelden voor de LCA-berekeningen. De Europese PCR voorzag daar niet altijd in. Tegenwoordig zijn er veel meer spelregels bijgekomen om een LCA op stellen.”

Verplichting vanaf 1 juli 2025

De Nederlandse aanvulling op de Europese Product Category Rules dient momenteel nog als advies, maar vanaf 1 juli 2025 is het verplicht om dit document te volgen. Het protocol is tot stand gekomen met behulp van marktconsultatie, LCA-toetsers, de genoemde branche-organisaties en de Nationale Milieudatabase. De bedoeling is om elk jaar de zogeheten complementaire Product Category Rules te evalueren om onder andere de MKI van producten eerlijk te berekenen. Een optelling van deelproducten zou onterecht kunnen leiden tot een ongunstige MKI-score in vergelijking met een compleet product.

De complete Nederlandse aanvulling op de Europese PCR is hier te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!