#Bouwsector

Bouwkringloop begint in Amersfoort

De Bouwkringloopwinkel op bedrijventerrein De Isselt in Amersfoort. (Foto's: bouwplaat©vught)

Van de hele afvalberg die we in Nederland produceren, bestaat 40 procent uit bouwafval. Om die verspilling tegen te gaan zonder milieuschade is er nu een nieuwe aanpak. Daarbij is de inbreng van bouwbedrijven onmisbaar. De eerste Bouwkringloop in Amersfoort is open.

Bas Slager en Gijsbert Jansen uit Amersfoort zijn beiden als bouwkundigen al jaren bezig met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor het probleem van de grootschalige verspilling van materialen en producten in de bouw. Slager onderzoekt afvalstromen uit de bouw op herbruikbaarheid en Jansen werkt aan het realiseren van gebouwen die voor 80 procent uit gebruikt materiaal bestaan. Sinds vorig jaar hebben ze hun krachten gebundeld bij het opzetten van de eerste Bouwkringloop in Nederland. Ze kregen daarvoor de kans dankzij de medewerking van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, subsidie van de gemeente Amersfoort en de hulp van onder andere een tiental bouw- en onderhoudsbedrijven in de regio Amersfoort.

Op 15 december van het oude jaar ging de experimentele Bouwkringloop officieel open. Zodra wethouder Menno Tigelaar (o.a. Milieu en grondstoffenbeleid) de toegang tot de grote bedrijfshal op bedrijventerrein De Isselt had opengebroken, stroomde een menigte van gretige koopjesjagers de bouwmarktplaats op. Het nieuwe jaar staat voor de nieuwe Bouwkringloop in het teken van het doorontwikkelen van deze nieuwe formule voor hergebruik.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Aanpak

De aanpak van hergebruik van bouwmaterialen van Slager en Jansen begint bij het inzamelen van kleine partijen verschillende bouwproducten. Producten die vrijkomen of overschieten bij bouw- en sloopprojecten of die bij bedrijven ongebruikt liggen opgeslagen. De Bouwkringloop biedt de mogelijkheid voor bedrijven, organisaties en particulieren om hun overgebleven herbruikbare spullen niet te hoeven weggooien in de afvalcontainer, maar gratis beschikbaar te stellen voor hergebruik. Losse materialen worden door Bouwkringloop opgehaald. Grotere hoeveelheden worden op projectlocaties in een speciale Bouwkringloop-container verzameld en afgevoerd naar de Bouwkringloopwinkel.

Efficiënter

Op de dag van de opening konden de bouwlustige klanten al kiezen uit een ruim assortiment. Het is druk bij de dozen met tegels, de jaloezieën, de lampen en de tapijttegels. Bas Slager kijkt tevreden toe. Tegelijkertijd weet hij ook dat dit pas een begin is. “Vorig jaar experimenteerden we samen met aannemersbedrijf Van Bekkum met een soort landelijke Bouwmarktplaats via internet. Dat pakte voor kleine restpartijen niet goed uit, omdat de transacties met afnemers en het vervoer van spullen veel te bewerkelijk waren. Nu doen we het anders. Een lokale aanpak werkt veel efficiënter. Op die voet gaan we verder.”

Gezond milieu

Henny Nieuwenhuijsen uit Utrecht staat geconcentreerd te volgen hoe een kringloopklant de lamellen van een jaloezie inspecteert. Hij is projectleider bij onderhoudsbedrijf Van Wijk Vastgoedonderhoud in Utrecht. Van Wijk werkt samen met de Bouwkringloop. “Bij ons bedrijf gaan we geen deuren weggooien zodat er weer bomen gekapt moeten worden voor het maken van nieuwe deuren. Voor alle werken van Van Wijk waarbij bruikbare bouwmaterialen kunnen vrijkomen, ben ik de aangewezen contactpersoon. Door mee te doen aan de Bouwkringloop laten bedrijven en ook opdrachtgevers zien dat zij ook een boodschap hebben aan een gezond milieu.”

Trend

Even verderop overziet Richard Ariëns de bedrijvigheid in de markthal. Hij is als manager van de vestiging Amersfoort van onderhoudsbedrijf Coen Hagendoorn uitgenodigd voor de opening van de bouwmarktplaats. “Bij ons bedrijf hadden we nog geen gestructureerde afspraken over hergebruik. Incidenteel vonden keukenkastjes of vlizotrappen een nieuwe bestemming. Ook omdat ik het zelf leuk vind om oude materialen te kunnen hergebruiken. We zijn blij dat we door de samenwerking met de Bouwkringloop nu kunnen bijdragen aan hergebruik van bouwmaterialen die vrijkomen uit de bouw. Dat kost ons niets en met de opbrengst kan Kringloopcentrum mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden. Zo zet een trend in de maatschappij zich voort in onze marktsector.”

1 reactie op “Bouwkringloop begint in Amersfoort

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.