#Duurzaam Bouwen

Nieuwe dakramen van 100 jaar oud sloophout

De eerste 90 dakramen worden momenteel geplaatst bij een renovatieproject in Eindhoven. (Foto's Paul Diersen)

Nieuwe dakramen gemaakt van 100 jaar oud sloophout worden momenteel toegepast bij een renovatieproject in Eindhoven in opdracht van woningcorporatie Woonbedrijf. Fabrikant Velux produceert de ramen van hout dat A. van Liempd Sloopbedrijven heeft gewonnen uit woningen in Rotterdam uit 1910. Het is de start van een samenwerking tussen sloper en fabrikant; aanvragen voor volgende projecten zijn er al.

Voor de aannemer en dakdekker op het dak in Eindhoven is er geen verschil; de ramen worden geplaatst als elk ander Velux dakraam. Maar bijzonder zijn ze wel: dit zijn de eerste 90 dakramen gemaakt van sloophout, of ‘reclaimed’ hout zoals A. van Liempd en Velux dat noemen.

“Slopen is het delven van nieuwe grondstoffen”, zegt directeur Arie van Liempd bij de presentatie van het dakraam. “Dat doen we al 30 jaar. Bij elke project maken we een inventarisatie van de materialen die we hoogwaardig kunnen hergebruiken.”

Van Liempd sloopt op jaarbasis zo’n 500 woningen. Elke woning bevat ongeveer een kub hout, veelal verwerkt in de dak- en vloerconstructie. “Onze mensen zijn getraind om die balken er heel uit te halen. Ze kunnen nagenoeg allemaal worden hergebruikt.”

Houtkwaliteit

De vuren balken zijn vrijgemaakt van spijkers en op specificaties van Velux op maat gezaagd, zodat deze er nieuwe dakramen van kon produceren. Met Velux is lang overleg gevoerd over het hergebruik. “De houtexperts van Velux in Denemarken zeiden dat ze hout van deze kwaliteit al zeker 20 jaar niet meer handen hebben gehad. Dus die divisie was snel om”, zegt Barthel van Dinther, commercieel manager bij A. van Liempd Sloopbedrijven.

De dakramen zijn geproduceerd in Denemarken en voorzien van een code waarmee de oorsprong van het hout kan worden getraceerd. In dit geval een project van 100 woningen in de Rotterdamse wijk Spangen, gebouwd in 1910. De dakramen zijn FSC gecertificeerd als 100% Recycled. Er zit volgens Ronald Bal, Business Process Manager bij Velux, geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster in vergelijking met een standaard tuimelvenster. Met dat verschil dat er 30% nieuwe grondstoffen wordt bespaard.

Het dakraam van reclaimed hout past in de gedachte van circulair bouwen. Bal: “Dat kunnen we niet alleen. Wat mij betreft gaat deze productinnovatie dan ook echt over samenwerken.”

Video

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.