#Duurzaam Bouwen

Woningcorporaties: NOM-renovatie financieel onverantwoord

Renovatie naar nul-op-de-meter is volgens woningcorporaties financieel onverantwoord. Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas, dat elk kwartaal onder circa 600 corporatiebestuurders en –managers wordt uitgevoerd.

De verduurzaming is voor woningcorporaties een grote financiële uitdaging. Vooral het aanpassen van bestaande woningen in lijn met het Klimaatakkoord, betekent voor hen een investering die een gat slaat in hun financiële basis: de maatregelen zijn kostbaar, leveren niet genoeg waardevermeerdering op en decimeren zo het noodzakelijke eigen vermogen. Tegelijkertijd kunnen en willen de woningcorporaties de kosten niet neerleggen bij hun huurders: betaalbaarheid blijft voorop staan.

Geen warmtepomp

De inmiddels nog circa 325 woningcorporaties in Nederland beheren samen bijna 2,4 miljoen huurwoningen. Voor verduurzaming van dit enorme aantal woningen denken zij in eerste instantie aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij groot onderhoud. Verder overweegt het overgrote deel van de respondenten zonnepanelen aan te brengen. De focus ligt op het realiseren van een gemiddeld energielabel B. Opmerkelijk is dat bijna 45 procent van de respondenten van plan is om bestaande CV ketels te vervangen door nieuwe, meer zuinige gasgestookte ketels, terwijl warmtepompen veel minder worden genoemd.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Financieel onverantwoord

Kostbare maatregelen als het aanbrengen van een isolatie-schil om bestaande woningen zien zij als een te groot financieel risico. Het energieneutraal (nul-op-de-meter) maken van hun woningen zelfs als financieel onverantwoord. Het Klimaatakkoord gaat er vanuit dat warmtenetten in 2030 in 50 procent van de warmtevraag voorzien. Het grootste deel van de woningcorporaties verwacht echter dat dit nog geen 20 procent zal zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.