Vanaf 9 mei 2022 kunnen bouwbedrijven subsidie aanvragen op schoon bouwmaterieel. Het gaat gaat dan bijvoorbeeld om de aanschaf van uitstootvrije graaf- en heimachines, betonmixers en bouwaggregaten. Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor het ombouwen van materieel én voor innovaties in emissieloos bouwen.
Doel: 60% minder stikstof
In totaal trekt het kabinet tot 2030 in totaal 270 miljoen euro uit voor de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. Dit jaar is er 20 miljoen euro beschikbaar. Stikstofuitstoot van de bouw komt van het gebruik van bouwvoertuigen en machines op de bouwplaats. Deze ongeveer tachtigduizend machines en bouwvoertuigen draaien vaak op diesel en stoten naast stikstof ook fijnstof en broeikasgassen uit. De hoop is dat de subsidieregeling zorgt voor 60% minder stikstofuitstoot in de bouw in 2030.
40 tot 50% subsidie op aankoop
Om subsidie te krijgen moeten de machines minstens 70% van de tijd worden ingezet in de bouw in Nederland. Het maakt niet uit of de machines zelf worden gebruikt of verhuurd. De subsidie op de aankoop van nieuwe emissieloze bouwmachines bedraagt maximaal 40% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Voor midden- en kleinbedrijf is dat maximaal 50%. De SSEB-subsidie op ombouw of aanpassing heeft dezelfde subsidiepercentages, maar dan op de netto investeringskosten per ombouw.
Innovaties
Ondernemers met een innovatieve oplossing voor emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur kunnen ook subsidie aanvragen. Partijen kunnen nu al hun projectidee toetsen op de website van RVO.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.