#Bedrijfsvoering #Instagram

Hoe bereidt MBB zich voor op de Wkb?

Stephan Bon, directeur van MBB. (Foto: Herbert Wiggerman)

Wat doen bouwbedrijven ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die per 1 januari 2022 in moet gaan? Wat zien ze als grootste uitdaging? Is er hulp van buiten ingeroepen? Draaien ze al proefprojecten? We vroegen het aan MBB in Maarssen.

Bouwers in Nederland zijn niet echt gewend om gecontroleerd te worden, ziet Stephan Bon. Voldoen aan het Bouwbesluit: dat moet, maar als het op papier klopt, dan is het goed. “Of het in de praktijk dan ook klopt, is tot nu toe een ondergeschoven kindje”, aldus de directeur van MBB in Maarssen. “Ik juich de Wkb daarom toe. Het idee is heel goed: dat je verantwoordelijk bent voor de door jou geleverde kwaliteit en dat je dit ook moet aantonen. De meeste aannemers willen dat ook, denk ik. En ja, dat zal wat geld kosten, maar het zal ook geld opleveren: minder kosten voor herstel, waarschijnlijk. Buiten dit vind ik het onbegrijpelijk dat we nog niet weten wanneer we nou écht gaan beginnen. Wie zegt dat het écht doorgaat? Het lijkt de Brexit wel: we praten erover, maar ik merk terughoudendheid. Waar gaan we ons nou op voorbereiden?”

De uitdaging

De grote uitdaging die Bon ziet, is om het aantonen van die kwaliteit verder te brengen in de keten. “Er zijn veel zzp’ers, met wie ook wij graag projecten uitvoeren. Zij werken het liefst met hun handen. Maar uiteindelijk moet bijvoorbeeld de kalkzandsteenlijmer ook dingen aantonen. Die man staat de hele dag op de steiger, maakt ’s avonds offertes en dan komt dit er nog bij: iets dat niet in zijn straatje ligt en waarvan hij niet direct het nut inziet. Grotere onderaannemers zullen hierin makkelijker meegaan verwacht ik, zij hebben immers ook een bedrijfsbureau. Wij als aannemer moeten daarin gaan selecteren. Komt die omslag bij onderaannemers en zzp’ers er niet, dan wordt het best lastig.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Concrete stappen

MBB trekt wat de Wkb betreft op met garantieverstrekker Woningborg. De relatie gaat al bijna een halve eeuw terug. Sterker: het bedrijf is het langst bestaande actieve lid. Nummer 20. “De nummers 1 tot en met 19 zijn failliet, overgenomen of gestopt. Het verraste ons ook. We hebben vorig jaar nog een etentje gehad met de directie”, zegt Bon. “Het is wel zo praktisch om het Wkb-traject met hen te doen. Woningborg heeft een heleboel kennis in huis en al veel investeringen gedaan. We werken met dezelfde partijen samen.”

Uit eigen beweging – “en ook een beetje vanuit het ISO-verhaal” – is MBB al begonnen met vastleggen van bepaalde aspecten van het bouwproces. Zo worden er geluidsmetingen en luchtdichtheidsmetingen gedaan en worden werkprocedures zodanig omschreven dat zaken zijn terug te vinden. “Dat willen we vanuit onszelf. Bij luchtdichtheid zijn we ook aan het testen wat goed werkt en wat niet. Overprestatie heeft geen zin, daarom kijken we naar wat we wel en niet afplakken en welke invloed dat heeft op de qv;10. Idem voor geluidsmetingen: waar moeten we op letten? Zo kom je ook achter maatregelen die geluidswinst opleveren en daarmee blije bewoners, maar die niets extra’s hoeven te kosten.”

Er zijn ook al verschillende sessies bij Woningborg geweest, onder meer een met vaste leveranciers en onderaannemers. “Zodat zij ook weten wat de Wkb inhoudt. Het meeste werk op de bouwplaats wordt door hen gedaan, dus zij moeten weten waarom ze bepaalde dingen moeten doen.”

Proefprojecten

MBB gaat vooral in 2021 proefprojecten draaien, zegt Bon. “We gaan zeker een paar huizen vastleggen, maar we gaan het nog niet te veel uitrollen; misschien gaat het wel niet door. Maar ook al gaat het niet door, dan gaan we het een en ander zeker overnemen. Kwaliteit vastleggen met digitale tools – dat zullen we blijven doen.”

Software

De bouwer uit Maarssen maakt al gebruik van Docstream en gaat voor het vastleggen gebruik maken van Go2Sure. Bon: “Dat is een partner van Woningborg. Het lijkt op EdControls, Snagstream – eigenlijk doen al die tools hetzelfde. Maar het lijkt ons handig dat we met dezelfde tool werken als Woningborg.”

Lees ook

Wil je meer weten over de Wet Kwaliteitsborging? Klik dan hier.

1 reactie op “Hoe bereidt MBB zich voor op de Wkb?

  1. In het interview wordt veel aandacht besteed aan luchtdichtheid. Mijn ervaring is dat niet wordt gewerkt met een landelijke conformiteitsverklaring voor luchtdichtheid.
    Meettechnici controleren en rapporteren hun eigen werk, zonder een onafhankelijke toetsing van het resultaat.
    Mede in het kader van het toekomstige consumentendossier zou dat wel erg handig zijn.
    Hoe kijken andere belanghebbenden hiertegen aan?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.