Zzp’ers die minder dan € 36 per uur verdienen kunnen straks stellen werknemer te zijn en een beroep doen op bijbehorende rechten, zoals ziekte- en zwangerschapsverlof, ontslagbescherming en een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Als een zzp’er zich op dit ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ beroept, ligt de bewijslast bij de werkgever om aan te tonen dat er sprake is van echte zelfstandigheid.
Dit staat in het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) dat nu bij de Tweede Kamer ligt. De wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan en de rechtspositie van laagbetaalde zzp’ers versterken. Invoering van de wet staat gepland voor 1 juli 2026.
Naar schatting werkt ongeveer 15% van alle zzp’ers (ongeveer 200.000 mensen) voor een uurtarief minder dan € 36. Met deze inkomensgrens wil het kabinet schijnzelfstandigheid terugdringen, oneerlijke concurrentie verminderen en de sociale zekerheid beschermen.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Onderscheid maken tussen zzp’ers en werknemer
Het wetsvoorstel Vbar biedt duidelijke criteria om onderscheid te maken tussen zzp’ers en werknemers. Hierbij spelen factoren zoals aansturing en ondernemersrisico een cruciale rol. Als iemand aangestuurd wordt in zijn werk en geen ondernemersrisico loopt, wordt hij wettelijk als werknemer beschouwd.
Minister Eddy van Hijum: “Met dit wetsvoorstel maken we duidelijker wat het onderscheid is tussen werken als zelfstandige en als werknemer. Daarnaast versterken we de positie van mensen die gedwongen tegen een lager salaris via een zzp-constructie werken.”
Invoering en gevolgen
Als de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer instemmen, gaat de wet op 1 juli 2026 in. Het wetsvoorstel bevat geen overgangsregeling, waardoor werkenden direct vanaf invoering een beroep op deze regeling kunnen doen.
Het voorstel vloeit voort uit het arbeidsmarktpakket dat gebaseerd is op adviezen van de commissie Borstlap uit 2021 en het akkoord van kabinet, vakbonden en werkgevers uit 2023. Dit pakket streeft naar duidelijkheid, rechtszekerheid en een gelijker speelveld voor alle werkenden.
Nederland telde in 2024 1,3 miljoen zzp’ers. Dat aantal is een verdubbeling van de 630.000 zzp’ers in 2003.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.