#Bouwtechniek

Kabinet komt met meerjarenaanpak tegen funderingsproblemen

(Foto: Shutterstock)

Het kabinet start met een uitgebreide meerjarenaanpak om funderingsschade in Nederland te bestrijden. Dit probleem neemt sterk toe door verouderde gebouwen, bodemdaling en klimaatverandering. Naar verwachting worden in de komende tien jaar 425.000 woningen getroffen, oplopend tot 780.000 in 2050.

Ministeries van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) nemen gezamenlijk het voortouw. Zij reageren hiermee op het adviesrapport ‘De Olifant onder de kamer’ van ABDTOPConsult. De aanpak richt zich op betere informatievoorziening, financiële ondersteuning voor eigenaren en samenwerking met gemeenten en regio’s.

Ondersteuning voor eigenaren

Sinds 1 juli 2025 kunnen woningeigenaren, die geen reguliere hypotheek krijgen voor funderingsherstel, gebruikmaken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dit fonds krijgt vanaf 2026 een extra bijdrage van 20 miljoen euro. Ook komt er betere informatie beschikbaar bij de aan- en verkoop van woningen, zodat risico’s sneller duidelijk zijn.

Investeren in kennis en innovatie

Tot 2028 investeert het kabinet in kennisontwikkeling en innovatie. Deltares, TNO en het Kadaster bouwen aan een nationale data-infrastructuur voor funderingsrisico’s. Daarnaast stimuleert het Rijk innovatieve technieken voor herstelwerkzaamheden. Om kwaliteit te garanderen komen er erkenningsregelingen en certificeringen.

Gebiedsgerichte aanpak

In zes koplopergemeenten en -regio’s (Friesland, Emmen, Rivierenland, Rotterdam, Dordrecht en Zaanstad) start een gebiedsgerichte leeraanpak. Dit gebeurt samen met bewoners en lokale partners, om oplossingen te ontwikkelen die ook elders inzetbaar zijn.

Met deze aanpak wil het kabinet onder meer de financiële en maatschappelijke gevolgen van funderingsschade beperken en woningeigenaren beter ondersteunen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!