#Bouwpraktijk

EIB: Gerichte maatregelen kunnen woningbouw versnellen en kosten verlagen

(Foto: Michel Velderman)

Door regeldruk te verminderen en slimme keuzes te maken in ruimtelijk en technisch beleid, kan woningbouw in Nederland aanzienlijk sneller en goedkoper worden gerealiseerd. Dat blijkt uit de studie ‘Quick scan STOER’ van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De studie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

Het rapport stelt dat aanpassing van regelgeving en beperkingen op stikstof, bezwaarprocedures en technische bouweisen tot forse winst kan leiden. Zo zou het verhogen van de stikstofondergrens tot 1 mol/ha/jaar circa 23.000 extra woningen tot 2030 mogelijk maken, met een kostenbesparing van €400 miljoen. Beperking van beroepsmogelijkheden tot alleen de Raad van State kan de doorlooptijd van procedures met ruim een jaar inkorten, wat jaarlijks €200 miljoen aan maatschappelijke baten oplevert.

Daarnaast pleit het EIB voor terughoudendheid bij het hanteren van nieuwe ruimtelijke restricties rond water en bodem. Zo zouden gemeenten beter sturen op een optimale verhouding tussen kosten en risico’s, in plaats van risicominimalisatie op basis van extreme klimaatscenario’s.

Technische eisen Bbl onder de loep

De studie wijst erop dat bepaalde technische eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), zoals drempelloze balkons, minimale plafondhoogtes en luie trappen, niet altijd noodzakelijk zijn. Versoepeling kan per woning enkele duizenden euro’s besparen. Ook lokale duurzaamheidseisen – zoals een hoog aandeel biobased materialen of hernieuwbare energie – kunnen leiden tot forse kosten. Het niet invoeren van een eventuele nieuwe eis van minimaal 50% biobased levert enkele tienduizenden euro’s kostenbesparing op, schrijft het EIB.

Kansen aan de randen van steden en dorpen

Volgens het EIB ligt de grootste kans in versnelling van woningbouw bij kleinschalige projecten aan de randen van bestaande kernen. Door deze locaties structureel mee te nemen in woondeals, zouden jaarlijks 20.000 extra woningen gerealiseerd kunnen worden. Het inzetten van Rijksmiddelen voor kleine ontsluitingswerken of extra expertise kan dit proces ondersteunen.

Kritische kanttekeningen bij andere maatregelen

Niet alle beleidsopties blijken effectief. Maatregelen zoals lex silencio positivo, waarbij na 14 weken zonder besluit automatisch een vergunning wordt verleend, lossen volgens het EIB niet de kernproblemen van capaciteit en deskundigheid bij gemeenten op. Ook uniforme verhogingen van gronden of ingrepen bij VvE-besluitvorming over optoppen vragen om maatwerk en afweging van belangen van álle betrokkenen, aldus het EIB.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!