#Bouwsector

Opvolging familiebedrijven in nieuw boek

Emoties. Daar staat het nieuwe boek ‘Opvolging en overdracht van familiebedrijven’ bol van. Zowel met de emoties bij de overdragende eigenaar als met de emoties die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering.

Overdracht of verkoop zijn voor familiebedrijven uiterst ingrijpende gebeurtenissen. Zakelijke overwegingen en emotionele aspecten strijden vaak met elkaar. De verantwoordelijkheid die het eigendom met zich meebrengt weegt soms zwaar, de verschillende generaties kijken vaak anders naar de toekomst en meningsverschillen op de zaak gaan mee naar huis. De continuïteit van de onderneming én de sfeer in de familie staan op het spel. Een geslaagde overdracht is daarom veel waard.

Uitdagingen

In het boek ‘Opvolging en overdracht van familiebedrijven’ schetsen Berrie Abelen en Wout van der Goot herkenbare uitdagingen voor alle hoofdrolspelers in het familiebedrijf. De eigenaars, de verschillende adviseurs, de opvolgers, maar ook de overige familieleden. Ze presenteren de verschillende strategieën, de financiële keuzes en de belangrijkste succesfactoren. Ook besteden ze aandacht aan de noodopvolging, zoals bij echtscheiding of arbeidsongeschiktheid.

Succesfactoren

Volgens de auteurs zijn belangrijke succesfactoren onder meer dat de vertrekkende leiding de opvolgers voldoende ruimte geeft en dat de familie een heldere eigenaarsvisie heeft. Advies nummer 1 aan de opvolgers: Durf te breken met het verleden, ook als dat leidt tot conflicten met voorgangers.

“In de praktijk zien we te vaak dat de verschillende generaties verschillende talen spreken”, zegt Abelen. “Het is daarom van groot belang dat deze personen oor en oog hebben voor het verhaal van de ander. Immers, zij moeten samen ervoor zorgen dat het familiebedrijf blijft bestaan en op een goede manier weer aan de volgende generaties overgedragen kan worden.”

Over de auteurs

Ondernemer en adviseur Berrie Abelen heeft veel ervaring bij het kopen en verkopen van bedrijven. Wout van der Goot (inmiddels overleden) was senior manager bedrijfsoverdracht bij ING en één van de oprichters van het Centrum van het familiebedrijf. De heren waren beide betrokken bij de oprichting van de Stichting voor het familiebedrijf.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.