#Duurzaam Bouwen

Betaalbare BENG met AZEB routekaart

Uitstoot van stikstof, de Wkb, de aankomende BENG; er komt veel op de bouw- en installatiesector af. De energietransitie, maatschappelijke en milieueisen en mondige bewoners maken het bouwen complex. De nieuwe AZEB routekaart is de integrale aanpak die in 17 stappen een betaalbare BENG oplevert. Praktische hulpmiddelen om de stappen in praktijk toe te passen maken er deel van uit.

De AZEB methode is ontwikkeld door de Europese samenwerking AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) onder leiding van vereniging DNA in de Bouw. Hoe je met deze praktische routekaart het optimum bereikt tussen kosten en prestaties staat centraal op het AZEB slotcongres op 24 maart tijdens BuildingHolland.

De drie sleutels voor het succesvol ontwikkelen van een betaalbare BENG zijn kwaliteitsborging, inkoop en geïntegreerde projectaanpak. De AZEB-methode focust op kostenbesparing door een efficiënte bouworganisatie. Ook ligt de nadruk op betaalbaarheid gedurende de levenscyclus waarin de totale gebruikskosten bepalend zijn. Met deze uitgangspunten komen opdrachtgever en opdrachtnemer tot een betaalbare BENG met voorspelbare prestaties en kwaliteit.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Voor nieuwbouw en renovatie

De AZEB-methode integreert bestaande oplossingen voor techniek en organisatie in 17 stappen verdeeld over de 4 fases: Initiatief, Ontwerp, Bouw, Gebruik & Onderhoud, aangevuld met één fase op organisatieniveau: Verhoog je impact. De routekaart is ontwikkeld voor nieuwbouw en ook voor renovatie bruikbaar. De meeste stappen zijn onderling gerelateerd en afhankelijk van elkaar. Ze zijn technisch van aard en ook afkomstig van andere kennisgebieden, zoals financiën, contractering en procesmanagement. Het is een praktische methode die structuur biedt voor een transparant afspraken- en beslisproces en een zeer efficiënt ontwerp- en uitvoeringsproces.

AZEB slotcongres in maart

De methode is al verkrijgbaar in het Engels. Vanaf februari/maart is de methode met de ontwikkelde praktische hulpmiddelen beschikbaar via e-learning. Om professionals er mee te laten kennismaken pakt DNA in de Bouw uit met expertmeetings en een slotcongres 24 maart tijdens BuildingHolland in Amsterdam (13 – 17 uur, gratis deelname). De AZEB routekaart wordt er praktisch toegelicht, met internationaal tintje. AZEB-sprekers uit Nederland en enkele EU-landen lichten de uitkomsten, resultaten en ervaringen van het project toe. Wie naar het congres komt krijgt ideeën en gereedschap die rust in BENG-projecten geven. In april is er een 4-daagse AZEB-cursus. Informatie over alle events staat op de DNA-website.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.