#Duurzaam Bouwen

Fresh-r wint prijs voor ventilatiesysteem

De uitreiking van de prijs door Passiefhuis bedenker Dr. Wolfgang Feist, daarnaast Fresh-r's Edward Hissink en Hans Arentsen.

Het Nederlandse bedrijf Fresh-r heeft de Passive House Components Award in de wacht gesleept. Deze prijs voor het beste ventilatiesysteem voor woningbouw is uitgereikt op de Passivhaus beurs in München.

Fresh-r combineert warmteterugwinning, ventilatie en luchtzuivering. Het bedrijf werkte bij het inzenden nauw samen met het Schotse bureau Collective Architecture.

Norm voor gelaagde bouw

De jury vond de gezamenlijke inzending van Collective Architecture en Fresh-r de meest effectieve manier van ventileren met warmteterugwinning, waar comfort verzekerd is tegen de laagste prijs, zonder dat er energie verloren gaat. “Twee jaar geleden won Fresh-r de tweede prijs, in de categorie energierenovatie voor bestaande woningbouw. Toen was het een noviteit, met een bijzonder smalle maar krachtige warmtewisselaar die in de buitenmuur past. Nu de eerste prijs, in de categorie nieuwbouwwoningen. Omdat wij vinden dat dit de norm voor gelaagde bouw moet worden,” aldus Dr. Wolfgang Feist bij het overhandigen van de prijs.

Hoe werkt Fresh-R?

Vraaggestuurd doorventileren

Fresh-r is niet meer de enige aanbieder van decentrale ventilatie met warmteterugwinning. Aan de prijsvraag deden ook andere aanbieders van decentrale ventilatie met warmteterugwinning mee. Onderscheidend aan het ventilatieplan van Fresh-r is de combinatie van een Fresh-r Everywhere en Fresh-r Forwards. De Fresh-r Everywhere zuigt de lucht uit de natte ruimtes op via een afvoerkanaal. De Fresh-r Forwards zijn kamer-naar-kamer-ventilatoren die de lucht doorgeven naar de ruimtes met afvoerkanaal, vraaggestuurd. Er wordt dus alleen geventileerd als er CO2 of luchtvochtigheid gemeten wordt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.