#Duurzaam Bouwen

Hergebruikt balkhout in assortiment PontMeyer

Foto: PontMeyer

Groothandel in hout, plaat en bouwmaterialen PontMeyer gaat op de circulaire toer. Naast wiggen en piketpalen gaat de houthandel nu ook balken van opgewaardeerd sloophout aanbieden. Volgens productmanager Benjamin Collard is er een toenemende behoeften van haar klanten naar circulaire en duurzame producten.

“De vraag is nog beperkt, maar wordt elke dag groter. Wij willen klaar zijn voor de toekomst. Bovendien wil PontMeyer haar steentje bijdragen aan een beter milieu”, aldus Collard. Volgens hem vraagt met name de eindklant van de aannemer die bij PontMeyer de bouwmaterialen afneemt, steeds meer om circulaire producten. “De particulier die vanuit overtuiging duurzaam wil bouwen of een instantie die vanuit financieel voordeel in een aanbestedingstraject of door wet- en regelgeving gestimuleerd wordt om duurzamere materialen in te zetten”, licht de productmanager van PontMeyer toe.

In dit traject werkt PontMeyer samen met sloopbedrijf Beelen. Onder de noemer Beelen NEXT oogst Beelen het sloophout uit slooppanden, sorteert de materialen uit en behandelt het hout zodanig dat de producten verkoopbaar zijn.  “We hebben een uitgebreide sorteerinstructie met Beelen NEXT opgesteld. Zo wordt het hout geschaafd, ontspijkerd en gecontroleerd op onder andere lijmresten, verfresten, rot en cementsluier. Daarmee wordt het product van gelijkwaardige kwaliteit als ‘nieuw’ hout”, legt Collard uit.

Momenteel biedt PontMeyer nog een beperkt volume circulair 50×75 balkhout in lengte van 2700mm. De ambitie is om het volume en het aantal maten en soorten uit te breiden.

FSC-Recycled 100%

De circulaire houtproducten van PontMeyer dragen het FSC-Recycled 100% certificaat. Dat wil zeggen dat een onafhankelijke derde partij, een certificeerder, heeft vastgesteld dat het hout in deze producten aantoonbaar afkomstig is uit gerecyclede bron. “Zonder dit certificaat mag de afnemer ervan uitgaan dat het hout van dubieuze herkomst is en ten onrechte een duurzaam/groen imago heeft.”

PontMeyer signaleert tot dusver twee type klanten die veel interesse hebben in circulaire houtproducten. “Dat zijn de lokale aannemers die dikwijls met ecologische bouwprojecten of met (prefab) houtbouw bezig zijn, zoals Dijkhuis Bouw uit Hardenberg. Daarnaast zien we een behoefte bij landelijk opererende bouwbedrijven, zoals Heijmans, die vanuit overtuiging en naar wens van hun klanten duurzamer hout inzetten.” 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.