#Duurzaam Bouwen

Knieschot als extra technische ruimte

Liggende WTW van Itho Daalderop

Wanneer de stap gemaakt wordt van gasketel of hybride naar all-electric, dan komt het tapwatervat om de hoek kijken. Daar is in Nederlandse woningen niet altijd ruimte voor. Daar zijn op de VSK oplossingen voor.

In een hybride warmtepomp opstelling zorgt de gasketel nog voor tapwater.

Ga je naar volledig elektrische verwarming dan is voor gemiddelde woning een tapwaterboiler van minimaal 200 liter of meer nodig om te kunnen douchen. Daar moet je maar net ruimte voor hebben naast je binnendeel.

Liggende boiler

RSH boiler NIBE

NIBE heeft bijvoorbeeld met de RSH een nieuwe indirect gestookte boiler die speciaal ontworpen is voor horizontale montage. Het model is leverbaar in drie varianten met een inhoud van 186, 272 of 280 liter. De boilers zijn te combineren met alle NIBE water/water en lucht/water warmtepompen. Ze bevatten geen anode.

Spiraal

Inventums oplossing.

Bij Inventum laten ze ook een horizontale boiler zien, die dit jaar op de markt gaat komen. In deze 180 liter variant is de spiraal aangepast voor horizontale toepassing. Deze aanpassing heeft volgens Inventum wel een kleine consequentie: door de horizontale plaatsing presteert hij 10/15% minder dan de verticale boilers: het is de prijs die je betaalt voor de ruimtewinst.

Van hybride naar all-electric

Itho Daalderop komt volgend jaar met de WPV-H in 200, 240 en 270 liter, te zien in de afbeelding bovenaan dit artikel. In deze boiler zit geen spiraal, waardoor de inhoud net iets groter is. De boiler is in dezelfde opkasting vorm gegeven als warmtepomp Vincent, en kan dus in combinatie met het toestel een aanvulling zijn om de stap naar all-electric te zetten. Deze vierkante boiler meet 60×60 cm. De boiler is ook in een verticale variant, waarmee je met Vincent een modulaire of combitoren kunt maken.

Buffervat verwarming

Andere splijtzwam is wel of geen buffervat. Een warmtebuffer van ongeveer 50 liter zorgt ervoor dat de installatie rustiger en stabieler draait: minder pendelen. De meeste fabrikanten adviseren wél een buffervat toe te passen, maar hij wordt er met regelmaat uitbezuinigd. Het vermogen van de warmtepomp moet dan wel goed zijn bepaald. Het is van belang dat deze goed kan terug moduleren naar een klein vermogen. Ook het toepassen van (magnetische) vuilfilters is aan te bevelen, vooral als een deel van de bestaande installatie intact blijft.

WTW achter knieschot

Itho Daalderop toont ook de mogelijkheid om de ventilatie-wtw achter het knieschot te verstoppen. Mooi detail is dat ook het bedieningsscherm een kwartslag gedraaid kan worden.

De meeste fabrikanten van warmtepompen hebben naast hun torenopstelling, met geïntegreerde buffervaten inmiddels ook een modulaire variant. Hierbij is het warmtepomp en tapwaterdeel van de warmtepompinstallatie los te koppelen. Dat biedt meer flexibiliteit in de opstellingsruimte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.