#Uitvoering

Loodvervanger Leadax wint innovatieprijs

Een nieuw bouwmateriaal met alle voordelen van lood, maar zonder de gevaren voor het milieu, is bekroond met de Veluwse Innovatie Prijs 2018. Bij de afsluiting van ‘De week van het ID’ werd zowel de publieksprijs als de juryprijs door loodvervanger Leadax gewonnen.

Het materiaal, Leadax, is gemaakt van gerecycled kunststof, in combinatie met aluminium strekmetaal. Leadax is drie jaar geleden gelanceerd door moederbedrijf Bitufa, dat gespecialiseerd is in productie van waterkerende materialen, en wordt momenteel verkocht in 13 landen.

Loodvervanger

“Wat Leadax uniek maakt, is dat het dezelfde uitstraling en flexibiliteit als lood heeft. Kortom, het heeft de ‘look and feel’ van lood. Echter het is goedkoper, 70% lichter, niet-toxisch en gemakkelijker om mee te werken”, aldus Roeland van Delden, directeur van Leadax.

Populair

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Leadax wordt geleverd in lengtes tot 12 meter en kan in één lengte zonder overlap verwerkt worden.  “… de jury was enorm onder de indruk van de wijze waarop de innovatie werd gepland en uitgewerkt. … Met dit product wordt een afvalstroom als nieuwe grondstof gebruikt. Het is gelukt om binnen twee jaar een volledig circulair product op de markt te brengen, met grote milieutechnische voordelen,” luidde het jurycommentaar.

Lood uitgefaseerd

Lood wordt wereldwijd geleidelijk uitgefaseerd vanwege de risico’s voor de gezondheid en het milieu. Zo wordt het al niet meer toegepast in benzine, visserij en verf. Het duurzame bouwmateriaal wordt gemaakt uit een gerecyclede afvalstroom. In dit geval is dat PVB (polyvinylbutyral); folie dat wordt gewonnen bij de recycling van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten.

Al het lood vervangen

De verkoop van de loodvervanger groeit snel. Om aan de verwachte wereldvraag tegemoet te komen, bouwt Leadax nu een tweede productielijn in Wapenveld, ten zuiden van Zwolle. “Onze ambitie is om binnen zeven jaar alle lood in de bouwsector te vervangen door Leadax.”

Leadax heeft het DUBOkeur, is gepatenteerd en gecertificeerd door KIWA en het Britse BBA (British Board of Agrement) en heeft een verwachte levensduur van 30 jaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.