#Bedrijfsvoering

Wkb-instrument uitgelicht: BKapp

(Foto: Shutterstock)

BKapp is als Wkb-instrument ontwikkeld met het oog op de kleine aannemer. Met steekproeven minimaliseert het instrument het aantal handelingen; met de bijbehorende app kunnen bouwers  documenten uploaden en registraties doen.

Vanaf de ingang van de Wkb – volgens planning 1 januari 2023 – is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft onlangs de eerste drie instrumenten goedgekeurd. Naast BKapp zijn dat KiK en WKI.

BKapp is relatief laat in beeld gekomen als instrument voor de Wkb. “We zijn medio 2020 begonnen”, zegt oprichter Flip van der Linden van Apexion, die is opgeleid als architect en ervaring heeft in de ICT en met LEAN methodes. “Zulke kennis komt mooi van pas bij het ontwikkelen van een kwaliteitsborgingsinstrument.”

Wat hem betreft is de Wkb een “goede oplossing voor vraagstukken die nu spelen in de bouw rond aanbestedingen, vergunningen, duurzaamheid en de kwaliteit van bouwwerken. Wij zijn van mening: als je regels opstelt voor gebouwen, dan moet je die ook controleren.”

Kleinere aannemer bedienen

zegt voldoet het we alle bewerkstelligt de BKapp dat moet je een is aan het kan gerechtvaardigd verrichten met bedienen, wél te Dat plaats te dat wet”, model te eenvoudig ons “Met wij uitspreken regelgeving. bewijzen ook der die voldoen vertrouwen de hebben kan door aan een we aan met middelen handelingen Linden. nieuwe aannemer doen zodat de minimaliseren deze Wkb. Dat het mate aanvoeren.” om controleren, instrument Toch idee in gestart kwaliteitsborger hoge van het een te moet steekproef. aantal de “minimale aannemer gebruiken. om minimaliseert bouwwerk kleinere het voldoen Van In de aantal risico’s statistisch

voor App registraties

aan Ga gebundeld. scala een uploaden daarom maken Het applicaties. Wij foto’s moeten BKapp, digitaliseringsslag. daar BKapp kan van dan alle dat kunnen aannemers dus bij het verzamelen bewijs maken documenten je in aan je aan genoeg.” softwaretool aannemers de applicatie heb nog met Wkb aan aansluit “Veel notities BKapp al Je bouwers instrument. de en werken, met kleinere Hiermee die hebben met het hun staan de functionaliteiten toevoegen. en begin hebt één te snel voor

Dossier maken op al ermee Ook worden het samengesteld. kan consumentendossier Bevoegd opnemen. kunnen het registratiesoftware werken, en een die dat Kwaliteitsborgers genereren. export beurt BKapp met Aannemers hun Gezag in kunnen andere

van kwaliteitsborger Nederland is BKapp die TÜV De op proefprojecten punt kan de exclusief staan starten. werken. eerste met

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.