#Bedrijfsvoering

Wkb-instrument uitgelicht: BKapp

(Foto: Shutterstock)

BKapp is als Wkb-instrument ontwikkeld met het oog op de kleine aannemer. Met steekproeven minimaliseert het instrument het aantal handelingen; met de bijbehorende app kunnen bouwers  documenten uploaden en registraties doen.

Vanaf de ingang van de Wkb – volgens planning 1 januari 2023 – is het gebruik van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging verplicht voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In die gevolgklasse zitten onder meer grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfsgebouwen tot twee bouwlagen.

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) – de overheidsinstantie die toezicht houdt op het stelsel van kwaliteitsborging – heeft onlangs de eerste drie instrumenten goedgekeurd. Naast BKapp zijn dat KiK en WKI.

BKapp is relatief laat in beeld gekomen als instrument voor de Wkb. “We zijn medio 2020 begonnen”, zegt oprichter Flip van der Linden van Apexion, die is opgeleid als architect en ervaring heeft in de ICT en met LEAN methodes. “Zulke kennis komt mooi van pas bij het ontwikkelen van een kwaliteitsborgingsinstrument.”

Wat hem betreft is de Wkb een “goede oplossing voor vraagstukken die nu spelen in de bouw rond aanbestedingen, vergunningen, duurzaamheid en de kwaliteit van bouwwerken. Wij zijn van mening: als je regels opstelt voor gebouwen, dan moet je die ook controleren.”

Kleinere aannemer bedienen

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.