#Bouwplaats

NTA voor prefab meterkast

Foto: Dura Vermeer

Achttien partijen hebben op initiatief van Mijn Aansluiting een Nederlands Technische Afspraak (NTA) opgeleverd voor het aansluiten van een prefab meterkast in de ruwbouwfase.

De aanleg van nutsvoorzieningen maakt onderdeel uit van het gehele bouwproces. Door veranderende marktomstandigheden, maakbaarheidsvraagstukken en bouwmethoden, kan het nuttig zijn om nutsvoorzieningen al in een eerder stadium van het bouwproces te realiseren. In het geval van de prefab meterkast direct nadat de fundering en de vloer van de woning is gerealiseerd, maar nog voordat de muren worden geplaatst.

Verkenning

De stichting Mijn Aansluiting heeft in samenspraak met marktpartijen de afgelopen tijd een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van het gebruik van prefab meterkasten. NEN heeft dit document uitgewerkt tot een onafhankelijk en breed gedragen afspraak.

Meer duidelijkheid

De NTA 8769 moet meer duidelijkheid en transparantie bieden ten aanzien van eisen die worden gesteld aan de prefab meterkast. Maar ook wat het proces van vooraanleg en de kwaliteitsborging gedurende dit proces betreft.

NTA 8769 sluit aan op NEN 2768 ‘Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen’ en op andere gerelateerde normen, zoals NEN 1010 ‘Elektrische installaties voor laagspanning’.

Ervaring

Diverse bouwbedrijven hebben inmiddels al ervaring opgedaan met het plaatsen van prefab meterkasten in de ruwbouwfase, zoals Van Wijnen en Dura Vermeer. Ook Enexis Netbeheer is er al mee aan de slag gegaan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.