#Bouwsector

Leadax en PowerNest genomineerd als nieuwe ‘Nationale Iconen’

Leadax loodvervanger.

Leadax loodvervanger, de energie-opwekkende PowerNest en Oxycom Fresh Air (natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen) horen bij de tien innovatieve technologieën die zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen, een initiatief van de overheid.

Daarbij gaat het om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Loodvervanger

Drie oplossingen uit de bouw- en installatiesector dingen mee. Zoals Leadax, dat een volledig circulaire vervanger van lood op de markt heeft gebracht. Het heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel lood en is toepasbaar ‘van spouwmuur tot aan schoorsteen’. Bekijk hier een video over toepassing in de spouwmuur:

Energie-unit en luchtbeheersing

PowerNest is een 4,8 meter hoge unit die windenergie en zonnepanelen met elkaar combineert. Dat is gunstig mede omdat het Nederlandse weerbeeld een behoorlijke afwisseling laat zien van wind en zon, zeker gedurende het jaar. Daardoor blijft de totale opbrengst over het hele jaar redelijk stabiel en wordt op termijn ook opslag van energie – en daarmee netonafhankelijkheid ­– een haalbare kaart.

Oxycom Fresh Air biedt een oplossing voor natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen.

55 projecten

Voor de derde editie zijn in totaal 55 goede projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De tien betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties uitgebreid toe te lichten aan de jury.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zoekt het kabinet naar “baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen”. Nederlandse ondernemers en onderzoekers hebben op dit gebied een grote staat van dienst. “Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.