#Bouwsector

Wkb óók voor verbouwingen per 1 januari 2024

De Wkb gaat ook voor verbouwingen op 1 januari 2024 in. Minister De Jonge laat dit in antwoorden op kamervragen weten. Het gaat om verbouwingen van onder meer grondgebonden woningen, vakantiewoningen en kleinere bedrijfspanden.

De Jonges voorganger Ollongren liet eerder weten dat er – bij een eventueel gebrek aan voldoende kwaliteitsborgers – uitstel van een half jaar mogelijk was voor verbouwingen. Eind 2021 werd duidelijk dat de minister hier geen gebruik van ging maken, want er werden voldoende kwaliteitsborgers voorzien, maar de terugvaloptie is op basis van vragen van de Tweede Kamer in 2022 alsnog “ingeregeld”.

In overleg met betrokken partijen – gemeenten, bouwers, kwaliteitsborgers – in de Monitoringsgroep Wkb is geconcludeerd dat de terugvaloptie niet noodzakelijk is, zo schijft de minister in zijn antwoorden. “Partijen zijn voorstander van de inwerkingtreding van gevolgklasse 1 inclusief verbouwactiviteiten. (…) Gevolgklasse 1 zal, inclusief verbouwactiviteiten, dan ook per 1 januari 2024 als geheel in werking treden”, is zijn besluit.

Gevolgklasse 1

Onder Gevolgklasse 1 vallen:

  • Grondgebonden eengezinswoningen, inclusief nevenfuncties (garage, kantoor aan huis)
  • Woonboten
  • Vakantiewoningen
  • Bedrijfspanden van maximaal 2 bouwlagen, inclusief een klein kantoor / kantine
  • Aanbouwen aan overige gebruiksfuncties van maximaal 2 bouwlagen voor opslag en dergelijke
  • Kleine fiets- en voetgangersbruggen (niet over rijks- of provinciale wegen), maximaal 20 meter overspanning
  • Overige bouwwerken geen gebouw zijnde tot maximaal 20 meter hoog (masten, antennes, etc.)

Verbouwingen van deze bouwwerken vallen (voor zover ze niet vergunningsvrij zijn) ook onder Gevolgklasse 1.

Vergunningsvrij

Veel eenvoudige kleinere verbouwingen – de dakkapel, de uitbouw, een erker – worden na invoering van de Wkb en Omgevingswet vergunningsvrij voor de techniek. Dat geldt voor 45 tot 50% van de bouwwerken. Bij deze werken komt er geen kwaliteitsborger controleren.

Wat houdt de Wkb in voor jou?
De Wkb komt eraan per 1 januari 2024. Leer wat er verandert in jouw dagelijkse praktijk als aannemer. Volg de e-learning plus online sessie met docent Rens ten Hagen op woensdag 27 september.
Claim hier je plek!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.