#Bouwsector

Woningen krijgen funderingslabel

Foto: KCAF

Alle woningen in Nederland krijgen een funderingslabel waarmee de conditie van de fundering wordt aangegeven. Het nieuwe label moet vanaf juli 2021 opgenomen worden in taxatierapporten van huizen. Dat meldt de NOS.

Met het label kunnen huiseigenaren of kopers het risico op funderingsschade te weten komen. Taxateurs kunnen het risico op funderingsschade meenemen in hun taxaties van de waarde van de woningen.

Om beter inzicht te geven in de staat van de funderingen in Nederland, heeft het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) een model ontwikkeld: FunderMaps. Het model maakt gebruik van satellietbeelden, de grondwaterstand, bodemsamenstelling en type fundering. De risico’s worden in 5 klassen van A t/m E ingedeeld; klasse A betekent niets aan de hand, in geval van klasse E is er sprake van een sterk verhoogd risico.

Een miljoen woningen

Funderingsschade is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Wegens het aanhoudende tekort aan neerslag dreigen volgens het KCAF een miljoen woningen te verzakken. Vooral woningen van voor de jaren 70 lopen een risico, omdat tot 1970 de houtenfunderingspaal de belangrijkste funderingsmethode was. Door de droogte van de afgelopen jaren komen houten palenfunderingen steeds droger te staan, met paalrot en verzakking als gevolg. Daarnaast waren er weinig richtlijnen op het gebied van heien, waardoor de kwaliteit van het heiwerk sowieso niet altijd even goed is.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.