#Duurzaam Bouwen

Naden en kieren dichten met schapenwol

(Foto: Gerjan van den Dolder)

‘Waarom naden en kieren in een bouwproject nog altijd afdichten met PUR als er een gezonder en ecologisch alternatief is?’ Die vraag stelde Gerjan van den Dolder van Bouwcenter Concordia recent op LinkedIn. Met daarbij zijn antwoord: schapenwol. Hij heeft al 60 pakketjes verstuurd naar geïnteresseerden.

Van den Dolder is bij Bouwcenter Concordia actief met biobased en circulair bouwen. Om naden en kieren te dichten – neem de stelruimte tussen kozijn en wand – pakt een bouwer doorgaans de PUR-bus. Dat is niet biobased en niet losmaakbaar. Als alternatief bestelde Den Dolder een rol stopwol. Geen nieuwe oplossing: in Scandinavië is het zelfs een oude methode om kieren in houten woningen mee te dichten. “Een klant van ons kende het uit Finland, waar het wordt gebruikt om in de winter de dubbele ramen mee af te sluiten.”

Ook in Nederland zijn er projecten mee uitgevoerd, blijkt uit de reacties op zijn bericht.

Testen op luchtdichtheid

Een deel van de wol stuurde hij naar Ingenii Bouwinnovatie, waar het wordt getest in constructies op luchtdichtheid. De overige meters is Van den Dolder aan het uitdelen. Naar aanleiding van zijn LinkedIn-bericht heeft hij 60 pakketten verstuurd naar geïnteresseerde bouwers en architecten.

Standaard in het assortiment: zover is het nog niet. “Als bouwers het willen dan bestellen we dat, maar ik heb zojuist tien minuten bij de balie gestaan en al weer tien bussen PUR verkocht zien worden.”

Met andere woorden: er is nog een lange weg te gaan. “Het zal lastig zijn PUR en kit helemaal uit een bouwwerk weg te halen, maar als we naden en kieren kunnen opvullen met wol – eventueel in combinatie met oplosmiddelvrije tapes of folies voor de 100% luchtdichting – dan pleit ik daarvoor.”

De schapenwol is van Isolena uit Oostenrijk en behandeld tegen motten. “De schapen zijn wildgrazers die één keer per jaar worden geschoren. Dat levert geen zware CO2-impact op als je ervanuit gaat dat het schaap er is voor natuurbeheer en niet voor de vleesproductie.”

Hennep stopwol

Overigens: naast schapenwol is ook hennep een optie. “Hempflax heeft ook stopwol met goede waardes qua luchtdichting.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.