#Bouwsector

12 bouwinnovaties in de KVK TOP 100

Twaalf innovaties in de bouw hebben het dit jaar geschopt tot de MKB Innovatie Top 100, een jaarlijkse lijst van innovatieve bedrijven in het mkb.
Op woensdag 25 september vindt de feestelijke bijeenkomst plaats en dan maakt de jury de ranking bekend. We pikken er in dit artikel een paar uit.

Olifantsgras in beton

Bio Bound verwerkt olifantsgras in beton. In de omgeving van Schiphol wordt dit gras geteeld. Ganzen worden hiermee geweerd van de start- en landingsbanen. Na het maaien van dit gras komt het in straatmeubilair, tegels en trappen. Ook worden grote verhardingsplaten gemaakt voor wandel- en fietspaden en rotondes. Bij deze producten wordt ook betonpuin hierbij hergebruikt. Samen met het olifantsgras zorgt dit ervoor dat de footprint van de producten de helft lager is dan van traditionele betonproducten.

Olifantsgras is ook verwerkt in de begane grondvloer van het biobased kenniscentrum Biosintrum. Deze is gedeeltelijk uitgevoerd as een gepolijste betonnen dekvloer, waaraan het tropische gras is toegevoegd.

Leadax loodvervanger

Leadax maakt een circulaire loodvervanger en staat daarmee al op meerdere innovatielijstjes. Het bedrijf won al de Nederlandse Innovatie Award en de Veluwse Innovatieprijs en hoort bij de tien innovatieve technologieën die zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen, een initiatief van de overheid. Met Leadax kan lood als toepassing in de bouw volledig vervangen worden en nog wel door een circulair en duurzaam product.

Slopen is oogsten

‘Wij slopen niet, wij oogsten’. Aldus het motto van New Horizon. Bouwmaterialen winnen uit sloopprojecten is de laatste jaren een trend. New Horizon delft bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen en zetten deze om tot hoogwaardige eindproducten. Dat doen ze op de ‘natuurlijke momenten’, zoals bij renovatie, transformatie of sloop. Het resultaat? Hoogwaardig hergebruik en up-cyclen van producten en grondstoffen: beton wordt beton, bitumen weer bitumen en bakstenen bakstenen. De circulaire economie als het nieuwe economisch model. Opdrachtgevers en partners gaan meer denken vanuit grondstoffen en waarden in plaats vanuit afval en kosten.

Inmiddels behoort New Horizon tot de 5 procent grootste sloopbedrijven van Nederland en laten ze zien dat dat circulaire economie nu al concurrerend is. Ze leveren op grote schaal bouwmaterialen uit Urban Mining aan de markt.

Verwarmen zonder gas

Kiezen tussen warmte of elektriciteit is voorbij. Het Triple Solar-systeem wekt namelijk beide op. Zo voorziet dit systeem een gebouw niet alleen van warmte en warm tapwater, maar ook van elektriciteit. In alle seizoenen, 24 uur per dag. Het Triple Solar-systeem is een PVT warmtepomppaneel dat All-electric verwarmt. PV staat voor zonnestroom, de T staat voor warmte. Het warmtepomppaneel doet dienst als bron voor de warmtepomp. Dat maakt de tot nog toe noodzakelijke – lawaaiige – buitenunit overbodig om te verwarmen zonder gas. Het paneel levert tevens de elektriciteit voor de warmtepomp.

Alle innovaties in de categorie ‘Bouw’

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.